Strona 9

Inżynieria produktów żywnościowych

Pytanie 65
tyndalizacja jest procesem zbliżonym do ... i przebiega przez:
suszenia, 1h
pasteryzacji 48h
pasteryzacji 24h
Pytanie 66
Proces pasteryzacji w metodzie Tyndalizacji przebiega:
3 razy
2 razy
1 raz
5 razy
Pytanie 67
celem solenia w ochronie żywności jest:
uniemożliwienie rozwoju drobnoustrojów
odciągnięcie wody z tkanek produktu
Pytanie 68
większość drobnoustrojów zostaje unieszkodliwiona przy stężeniu soli:
5-10%
15-20%
15-25%
ok 20%
Pytanie 69
analogiczne działanie cukrzenia do metody solenia można zaobserwować przy jego koncentracji powyżej
60%
50%
10%
20%
Pytanie 70
większość bakterii hamowane jest przy zawartości cukru:
25-35%
10-20%
40-50%
Pytanie 71
w przypadku drożdży jest to:
60%
50%
65%
Pytanie 72
a w przypadku pleśni:
10-20%
60-70%
75-80%
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj