Strona 10

Inżynieria produktów żywnościowych

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 73
Marnowanie to konserwacja produktów spożywczych za pomocą
sody
octu
oleju
Pytanie 74
spożywanie zbyt dużej ilości octu może być przyczyną
kataru
gorączki
anemii
Pytanie 75
w skład mieszanki peklującej wchodzi:
kwas askorbinowy
azotany
sól
kwas mlekowy
pieprz
azotyny
cukier
siarczany
Pytanie 76
Peklowanie można przeprowadzić
na mokro
na sucho
metodą mieszaną
Pytanie 77
w wyniku peklowania utrwala się:
stabilność struktury
zapach
barwa
trwałość
smak
Pytanie 78
podczas wędzenia produkt poddaje się wpływom:
związków chemicznych zawartych w dymie
ciepła
ognia
warunków atmosferycznych
Pytanie 79
substancjami zawartymi w dymie podczas wędzenia wykorzystywane są:
związki nieorganiczne
ketokwasy karboksylowe
alkaloidy
fenole
epoksydy
aldehydy
Pytanie 80
wędzenie zimne odbywa się w temperaturze
10-15C
0-5 C
16-22C