Strona 10

Inżynieria produktów żywnościowych

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 73
Marnowanie to konserwacja produktów spożywczych za pomocą
octu
oleju
sody
Pytanie 74
spożywanie zbyt dużej ilości octu może być przyczyną
anemii
kataru
gorączki
Pytanie 75
w skład mieszanki peklującej wchodzi:
azotyny
kwas mlekowy
pieprz
azotany
sól
cukier
siarczany
kwas askorbinowy
Pytanie 76
Peklowanie można przeprowadzić
na mokro
na sucho
metodą mieszaną
Pytanie 77
w wyniku peklowania utrwala się:
barwa
smak
stabilność struktury
trwałość
zapach
Pytanie 78
podczas wędzenia produkt poddaje się wpływom:
ognia
ciepła
warunków atmosferycznych
związków chemicznych zawartych w dymie
Pytanie 79
substancjami zawartymi w dymie podczas wędzenia wykorzystywane są:
ketokwasy karboksylowe
aldehydy
fenole
epoksydy
związki nieorganiczne
alkaloidy
Pytanie 80
wędzenie zimne odbywa się w temperaturze
0-5 C
16-22C
10-15C