Strona 2

T10: Kelner

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 9
Na jaką kwotę kelner powinien wystawić rachunek za 16 zestawów obiadowych, jeżeli cena gastronomiczna brutto jednego zestawu obiadowego wynosi 31,00 zł, a zakład udzielił 20%rabatu od kwoty końcowej?
496,00 zł
396,80 zł
793,60 zł
992,00 z
Pytanie 10
Ile dyspenserów do soku o pojemności 20 litrów każdy należy zaplanować przy jednoczesnej ekspedycji 2 200 porcji napoju, jeżeli jedna porcja tego napoju ma pojemność 200 ml?
10 szt.
12 szt.
30 szt.
22 szt.
Pytanie 11
Oblicz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji soku pomarańczowego wiedząc, że koszt surowca wynosi 2,00 zł, a marża 300%.
8,00 zł
4,00 zł
9,00 zł
6,00 zł
Pytanie 12
Cena gastronomiczna brutto jednej porcji zestawu warzyw grillowanych wynosi 12,00 złotych.Oblicz wysokość marży, jeżeli koszt zakupu surowców potrzebnych do sporządzenia 10 porcji tej potrawy wynosi 30,00 złotych.
400%
200%
300%
100%
Pytanie 13
Na podstawie informacji zawartej w tabeli, wskaż ile dni przed terminem organizacji przyjęcia okolicznościowego zleceniodawca może wycofać się z jej organizacji bez ponoszenia kosztów?
30 dni
20 dni
10 dni
5 dni
Pytanie 14
Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile litrów zupy krem z cukinii należy sporządzić na przyjęcie dla 80 osób.
19,50 litra
18,00 litrów
16,00 litrów
17,50 litra
Pytanie 15
Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile jaj należy zaplanować do sporządzenia 25 porcji omletu.
10 sztuk
50 sztuk
25 sztuk
100 sztuk
Pytanie 16
Którą konfigurację ustawienia stołów konferencyjnych przedstawiono na rysunku?
wyspę
teatralną
klasową
podkowę