Strona 2

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 9
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
obronne
budulcowe
receptorowe
sygnałowe
Pytanie 10
Dobrym źródłem wapnia są:
ryby morskie
owoce cytrusowe, pietruszka
zielona warzywa liściaste
mleko, sery i jaja
Pytanie 11
Niedobór witaminy D3 powoduje:
bóle mięśni
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej
zaburzenia krzepliwości krwi
osteoporozę, krzywicę
Pytanie 12
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Salmonella
E. coli
Helicobacter pylori
Staphylococcus aureus
Pytanie 13
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
anoreksja
otyłość
bulimia
nadwaga
Pytanie 14
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
D
masło, mleko, tran
B6
orzechy, soja, drożdże
Pytanie 15
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
wątrobie
jamie ustnej
trzustce
żołądku
Pytanie 16
Zaznacz gruczoły trawienne.
dwunastnica
trzustka
wątroba
żołądek
ślinianki