Strona 8

Kolos VI 59-67

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 57
Wskaż zdanie fałszywe dotyczące reakcji transaminacji aminokwasów:
Transaminacja jest reakcją odwracalną polegającą na przeniesieniu grupy aminowej z aminokwasu na ketokwas
Fosforan pirydoksalu służy jako przenośnik grup aminowych w reakcji transaminacji
edynymi ketokwasami mogącymi przyjąć grupę aminową pochodzącą z aminokwasu są pirogronian, szczawiooctan i alfa-ketoglutaran
Reakcja transaminacji aminokwasów ograniczona jest wyłącznie do grup alfa-aminowych aminokwasów
Pytanie 58
Który z koenzymów jest wymagany w reakcji oksydacyjnej deaminacji większości aminokwasów
FAD
FMN
Kwas foliowy
Fosforan pirydoksalu
Pytanie 59
Wskaż aminokwasy, które do cyklu Krebsa mogą wejść poprzez bursztynylo-Coa:
metionina, walina
seryna, glicyna
fenyloalanina, asparaginian
tyrozyna, tryptofan
Pytanie 60
Spośród podanych twierdzeń:
głównym czynnikiem warunkującym szybkość biosyntezy puryn de novo jest stężenie PRPP
przekształcenie asparaginianu w asparaginę jest katalizowane przez syntetazę asparaginową, a grupa aminowa jest w tej reakcji dostarczana przez jon amonowy
wzmożone wydalanie kwasu orotowego, uracylu i urydyny towarzyszy niedoborowi wątrobowej ornitynotranskarbamoilazy cytoplazmatycznej
treonina ulega rozszczepieniu do acetaldehydu oraz glicyny
Pytanie 61
Wskaż zdanie prawdziwe:
AMP i GMP regulują amidotransferazę glutamylo-PR... sprzężenie zwrotne
reakcje rezerwowe (salvage) biosyntezy nukleotydów ... wymagają znacznie więcej energii niż synteza de novo
pierwszym nukleotydem purynowym powstającym ... związków pośrednich (synteza de novo) jest AMP
w reakcji fosforybozylacji puryn zależnej od PRPP kat... fosforybozylotransferazę hipoksantynowo-guaninową ... GMP
Pytanie 62
Ilość białek, która dziennie w organizmie zdrowego “standardowego” człowieka ulega degradacji to:
około 70g
około 100g
około 400g
około 1kg