Strona 1

Biologia - Układ pokarmowy

Pytanie 1
Połącz w pary znaczenie białek z ich przykładami:
enzymatyczne
np. pepsyna
sygnałowe
np. hormony trzustki
obronne
np. przeciwciała
receptorowe
np. rodopsyna
motoryczne
np. aktyna i miozyna
budulcowe
np. kolagen
transportowe
np. hemoglobina
Pytanie 2
Białka powstają przez połączenie setek, bądź tysięcy prostszych cząsteczek, które nazywamy:
Pytanie 3
Połącz rodzaje aminokwasów z ich definicją:
endogenne
nasz organizm potrafi je sam wytworzyć
egzogenne
nasz organizm ich sam nie wytworzy
Pytanie 4
Zaznacz poprawne zdania o tłuszczach:
Ich przykładem jest skrobia
Fałsz
Są materiałem zapasowym
Prawda
Utrzymują ciepło w organizmie
Prawda
Dostarczają 2 razy mniej energii niż cukry
Fałsz
Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego w nadmiarze są szkodliwe
Prawda
Pytanie 5
Wybierz witaminy rozpuszczalne w wodzie:
A
C
E
z grupy B
D
K
Pytanie 6
Witamina, w której skutki niedoboru objawiają się skłonnością do krwawień oraz zaburzeniami krzepnięcia krwi. Znajduje się ona w zielonych warzywach liściastych, orzechach, jajach i wątrobie :
Pytanie 7
Wybierz skutki niedoboru witaminy B6:
zanik mięśni
depresja
drgawki
szkorbut
kurza ślepota
osteoporoza
choroby skóry
niedokrwistość
nadmierna pobudliwość
Pytanie 8
Zaznacz mikroelementy:
wapń
fosfor
jod
fluor
żelazo
magnez