Strona 1

Tłuszcze, białka, cukry

Pytanie 1
Co wchodzi w skład białek?
azot
krzem
siarka
tlen
wodór
fosfor
węgiel
Pytanie 2
Co jest podstawową jednostką bubulcową białek?
aminokwasy
nukleoid
Pytanie 3
Czy tłuszcze roślinne to tłuszcze ...
nasycone
nienasycone
Pytanie 4
Rola tłuszczów:
przeciwzapalna
termoregulacyjna
energetyczna
transportowa
hamująca krzepnięcie
zapasowa
budulcowa
Pytanie 5
Białka dzielą sie na...
roślinne
zwierzęce
wielocukrowe
mineralne
Pytanie 6
Białka złożone to inaczej?
proteidy
proteiny
Pytanie 7
Wzór sumaryczny Fruktozy to:
C6H12O6
C3H6O3
C12H22O11
Pytanie 8
Dopasuj do substancji odpowiednią cechę:
tłuszcz
glicerol
glukoza
fotosynteza
sacharoza
dwucukier
skrobia
dekstryny
białko
koagulacja