Pytanie 24
Disacharyd laktuloza nie podlega trawieniu, lecz fermentacji za pośrednictwem bakterii jelitowych. Produktem fermentacji 1 mola laktulozy są 4 mole mleczanu oraz 4 mole jonu wodorowego. W krwiobiegu jon amonowy pozostaje w równowadze z cząsteczką amoniaku. Które z poniższych stwierdzeń w najbardziej trafny sposób opisuje działanie laktulozy w czasie hiperamonemii? ®
fermentacja laktulozy skutkuje zwiększeniem osmolalności w świetle jelita. Jon amonowy podlega dyfuzji z krwiobiegu do światła jelita, gdzie przekształca się w amoniak, który nie może powrócić do krążenia
fermentacja laktulozy skutkuje zakwaszeniem środowiska jelita. Amoniak podlega dyfuzji z krwiobiegu do światła jelita, gdzie przekształca się w jon amonowy, który nie może powrócić do krążenia
fermentacja laktulozy skutkuje zwiększeniem osmolalności w świetle jelita. Wzrost osmolalności powoduje zwiększenie objętości płynów, w których może następować rozpuszczanie amoniaku i jonu amonowego, dzięki czemu związki te nie przedostają się do krwiobiegu
fermentacja laktulozy skutkuje zakwaszeniem środowiska jelita. Amoniak produkowany przez bakterie jelitowe podlega przekształceniu do jonu amonowego, który nie jest w stanie przedostać się do krwiobiegu