Strona 4

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 25
Reakcja addycji w tłuszczach
produkcja tłuszczów sztucznych
utwardzanie tłuszczu
odbarwienie wody bromowej
zmydlanie tłuszczu
tylko tłuszcze nienasycone
tylko tłuszcze nasycone
odbarwienie chlorku miedzi
odbarwienie roztworu manganianu(VII) potasu
Pytanie 26
Wodę bromową i roztwór manganianu(VII) potasu odbarwiają:
wszystkie tłuszcze
tylko tłuszcze nienasycone
tylko tłuszcze nasycone
tłuszcze nie odbarwiają
Pytanie 27
Tłuszcze roślinne pozyskuje się poprzez:
zmaślanie
tłoczenie na gorąco
rafinację
ekstrakację
tłoczenie na zimno
Pytanie 28
Tłoczenie na zimno:
niewielka ilość oleju
dużo oleju
olej niezdatny do spożycia
olej wysokiej jakości
olej niskiej jakości
Pytanie 29
Tłoczenie na gorąco
po tłoczeniu olej trzeba poddać rafinacji
niewielkie ilości oleju
wydostają się również składniki niepożądane
olej czysty i jasny
Pytanie 30
Ekstrakacja polega na:
potem kwas oddziela się za pomocą destylacji
tłuszcz oczyszcza się poprzez rafinację
wyodrębnieniu tłuszczu z całego surowca zwierzęcego za pomocą kwasów karboksylowych
wyodrębnieniu tłuszczu z rozdrobionego surowca roślinnego za pomocą rozpuszczalników
potem rozpuszczalnik się usuwa poprzez destylacje
wyodrębnieniu estrów z jabłek i wiśni, aby uzyskać kompot
wyodrębnienie tłuszczu z rozdrobnionego surowca roślinnego za pomocą kwasu siarkowego(IV)
Pytanie 31
Zaznacz prawdziwe zdania:
tłuszcze ciekłe tworzą z wodą emulsje
tłuszcze stałe topią się w niskiej nieokreślonej temperaturze
tłuszcze stałe są trudno topliwe, udaje się to tylko przy 230 stopniach C
masło otrzymujemy z rzepaku
tłuszcze rozpuszczają się w wodzie
tłuszcze nasycone z wodą tworzą farby
tłuszcze stałe z wodorem tworzą emulsje
tłuszcze ciekłe nie mieszają się z wodą
wszystkie tłuszcze mają charakterystyczne barwy i zapachy
tłuszcze ciekłe mieszają się z wodą
tłuszcze stałe i ciekłe nie rozpuszczają się w wodzie
wszystkie tłuszcze mają taką samą barwę i taki sam zapach
masło otrzymujemy z mleka krowiego w wyniku zmaślania śmietany
tłuszcze stałe i ciekłe rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych
Pytanie 32
Spalanie tłuszczów w komórkach w uproszczeniu wygląda:
tłuszcz + CO2 ->(enzymy) tlen + energia
tłuszcz ->(enzymy) tlen + woda + energia
tłuszcz + woda ->(enzymy) CO2 + energia
tłuszcz + tlen ->(enzymy) CO2 + woda + energia