Strona 1

Organiczne składniki pokarmowe

Pytanie 1
Zaznacz monosacharydy.
maltoza
sacharoza
fruktoza
glukoza
galaktoza
laktoza
Pytanie 2
Podaj nazwę cukru pełniącego funkcję zapasową.
Pytanie 3
Jakie jest dobowa zalecana ilość spożycia błonnika pokarmowego dla młodzieży?
20 g
10 g
40 g
30 g
Pytanie 4
Ile rodzajów aminokwasów buduje białka?
24
20
12
5
Pytanie 5
Zaznacz zdania prawdziwe.
Najlepszym źródłem NNKT są oleje roślinne i ryby morskie.
Prawda
Kwasy omega-3 i omega-6 należą do NNKT.
Prawda
Białka pełnowartościowe zawarte są wyłącznie w pokarmach roślinnych.
Fałsz
Pytanie 6
Zaznacz zdania prawdziwe.
Błonnik przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu.
Prawda
Błonnik ma wysoką kaloryczność.
Fałsz
Nadmiar błonnika w diecie prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia i otyłości.
Fałsz
Pytanie 7
Aminokwasy, które jest w stanie produkować organizm człowieka to:
Pytanie 8
Hemoglobina jest:
białkiem
polisacharydem
tłuszczem
disacharydem
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj