Strona 2

Organiczne składniki pokarmowe

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 9
Zaznacz zdania prawdziwe.
Tłuszcze są ciężkie i charakteryzują się niewielką objętością.
Fałsz
Tłuszcze są budulcem błon komórkowych.
Prawda
Łączenie ze sobą różnych pokarmów roślinnych może dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów.
Prawda
Pytanie 10
Wymień cztery witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Pytanie 11
Kwasy tłuszczowe nienasycone charakteryzują się:
przynajmniej jednym wiązaniem podwójnym między atomami węgla
przynajmniej dwoma wiązaniami podwójnymi między atomami węgla
samymi wiązaniami pojedynczymi pomiędzy atomami węgla
Pytanie 12
Zaznacz zdania prawdziwe.
Nienasycone kwasy tłuszczowe nie są syntetyzowane w organizmie.
Prawda
Nadmiar białek w diecie może prowadzić do uszkodzenia nerek.
Prawda
Tłuszcze są niezbędne do syntezy niektórych hormonów.
Prawda
Pytanie 13
Ile wynosi prawidłowy stosunek kwasów omega-6 do omega-3?
3:1
8:1
5:1
7:1