Strona 6

fizjologia

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 41
Wytwarzanie niektórych witamin z grupy B ma miejsce w:
jelicie cienkim
jelicie grubym
przełyku
żołądku
Pytanie 42
Sekretyna wytwarzana jest w:
przełyku
jelicie cienkim
jelicie grubym
żołądku
Pytanie 43
Cholecystokinina wytwarzana jest w jelicie cienkim i powoduje:
pobudza uczucie głodu
hamuje wydzielanie żółci i soku trzustkowego bogatego w enzymy trawienne
pobudza wydzielanie żółci i soku trzustkowego bogatego w enzymy trawienne
wpływa na szybsze uwalnianie żółci do jelita czczego
Pytanie 44
Gastryna:
pobudza wydzielanie żółci i soku trzustkowego bogatego w enzymy trawienne
hamuje wydzielanie soku żołądkowego i pepsyny
hamuje wydzielanie żółci i soku trzustkowego bogatego w enzymy trawienne
pobudza wydzielanie soku żołądkowego i pepsyny
Pytanie 45
Enteropeptydaza:
. trawi białka i tłuszcze
uaktywnia trypsynogen do trypsyny
uaktywnia pepsynogen do pepsyny
rozkłada dwucukry do monocukrów
Pytanie 46
Maltaza, sacharaza, laktaza, trechalaza to:
enzymy trawiące monocukry
. dwucukry
monocukry
enzymy rozkładające dwucukry
Pytanie 47
Wchłanianie glukozy w jelicie cienkim zachodzi za pomocą:
swoistych transporterów, które przenoszą glukozę do wnętrza enterocytów w symporcie z jonami Ca+
swoistych transporterów, które przenoszą glukozę do wnętrza enterocytów w symporcie z jonami K+
swoistych transporterów, które przenoszą glukozę do wnętrza enterocytów w symporcie z jonami H+
swoistych transporterów, które przenoszą glukozę do wnętrza enterocytów w symporcie z jonami Na+
Pytanie 48
. Sole żółciowe są niezbędne do
zarówno trawienia – emulgują tłuszcze, jak i do wchłaniania tłuszczów – tworzą chylomikrony
zarówno trawienia bo tworzą chylomikrony, jak i do wchłaniania tłuszczów – tworzą micele
zarówno trawienia bo tworzą micele, jak i do wchłaniania tłuszczów bo je emulgują
zarówno trawienia – emulgują tłuszcze, jak i do wchłaniania tłuszczów – tworzą micele