Strona 2

R11: Technik weterynarii, Wrzesień 2014

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 9
Treść przewodu pokarmowego zwierząt rzeźnych jest materiałem
kategorii 3
kategorii 2
SRM
kategorii 1
Pytanie 10
Numer siedziby stada podany jest na kolczyku
owiec
kóz
świń
bydła
Pytanie 11
Badanie przedubojowe może być przeprowadzone w gospodarstwie pochodzenia w przypadku uboju
koni
kóz
bydła
świń
Pytanie 12
Tuberkulinę podaje się
podskórnie w ilości 0,1 ml
śródskórnie w ilości 0,1 ml
śródskórnie w ilości 1 ml
podskórnie w ilości 1 ml
Pytanie 13
Choroba zakaźna podlegająca obowiązkowi zwalczania to
kokcydioza drobiu
motylica bydła
zapalenie płuc koni
afrykański pomór świń
Pytanie 14
Badanie przedubojowe wykonuje się
do 24 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 12 godzin przed ubojem
do 24 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 24 godziny przed ubojem
do 12 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 24 godziny przed ubojem
do 12 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 12 godzin przed ubojem
Pytanie 15
System HACCP jako zagrożenie fizyczne żywności uznaje obecność
pasożytów
bakterii
pestycydów
szkła
Pytanie 16
Znajdujący się na tuszy znak jakości zdrowotnej oznacza, że mięso
jest wysokiej jakości
pochodzi od zdrowego zwierzęcia
ma podwyższone walory odżywcze
jest zdatne do spożycia przez ludzi