Strona 1

Klasa 2, dział 4 - Układ pokarmowy

Pytanie 1
Do organicznych składników pokarmowych zaliczamy:
tłuszcze
witaminy
cukry
sole mineralne
białka
Pytanie 2
Źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są:
tłuszcze roślinne
produkty zwierzęce
Pytanie 3
Podstawowym czynnikiem przesuwającym pokarm z żołądka do odbytnicy są:
ruchy wahadłowe
ruchy antyperystaltyczne
ruchy perystaltyczne
ruchy odcinkowe
Pytanie 4
W żołądku są trawione:
wielocukry
białka
tłuszcze
Pytanie 5
Zaznacz zdania prawdziwe.
Jedynie nieznaczną część aminokwasów jest w stanie samodzielnie wyprodukować ludzki organizm.
Fałsz
Błonnik pokarmowy obniża ciśnienie krwi dzięki zdolności wiązania jonów sodu.
Prawda
Błonnik pokarmowy jest silnie hydrofobowy.
Fałsz
Pytanie 6
Z ilu rodzajów aminokwasów zbudowane są białka?
30
20
35
15
Pytanie 7
Ośrodek pokarmowy odpowiedzialny za odczuwanie łaknienia mieści się:
W międzymózgowiu
W rdzeniu kręgowym
W rdzeniu przedłużonym
W śródmózgowiu
Pytanie 8
Długość jelit człowieka wynosi:
ok. 7,5 m
ok. 6,5 m
ok. 8.5 m
ok. 9,5 m
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj