Strona 1

Układ pokarmowy człowieka 1

Pytanie 1
Otrzewna jest zewnętrzną błoną przewodu pokarmowego. Tworzy ją:
Tkanka nabłonkowa
Tkanka łączna
Tkanka mięśniowa
Tkanka łączna wraz z tkanką mięśniową
Pytanie 2
W centrum kosmka jelitowego znajduje się naczynie limfatyczne. Są do niego wchłaniane:
Aminokwasy
Cukry proste
Sole mineralne
Trójglicerydy
Pytanie 3
Podstawowym czynnikiem przesuwającym pokarm z żołądka do odbytnicy są:
Ruchy wahadłowe
Ruchy perystaltyczne
Ruchy antyperystaltyczne
Ruchy odcinkowe
Pytanie 4
W żołądku są trawione:
Wyłącznie białka
Białka, cukry, kwasy nukleinowe i tłuszcze
Białka, cukry i kwasy nukleinowe
Białka i cukry
Pytanie 5
Enzymy trawienne należą do:
Hydrolaz i transferaz
Hydrolaz
Hydrolaz, transferaz i liaz
Hydrolaz i liaz
Pytanie 6
Która z informacji nie dotyczy żółci?
Nie jest enzymem
Zwiększa powierzchnię oddziaływania lipaz na tłuszcze
Jest wytwarzana w wątrobie
Zwiększa napięcie powierzchniową tłuszczów
Pytanie 7
Ośrodek pokarmowy odpowiedzialny za odczuwanie łaknienia mieści się:
W śródmózgowiu
W rdzeniu kręgowym
W międzymózgowiu
W rdzeniu przedłużonym
Pytanie 8
Długość jelit człowieka wynosi:
ok. 8.5 m
ok. 6,5 m
ok. 9,5 m
ok. 7,5 m

Powiązane tematy