Strona 2

Układ pokarmowy

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 9
Enzym odpowiedzialny za ścinanie białka zawartego w mleku, to:
trypsyna
amylaza
podpuszczka
pepsyna
Pytanie 10
Głównym "labolatorium chemicznym" organizmu, jest:
trzustka
jelita
serce
wątroba
Pytanie 11
Salomella jest baterią występującą w:
wieprzowinie i wołowinie
przetworach mlecznych, jajach i drobiu
warzywach i owocach
każdym zakażonym rodzaju mięsa
Pytanie 12
Tasiemczycą możemy się zarazić poprzez:
nie przestrzeganie higieny osobistej
spożycie zakażonego mięsa drobiowego
spożycie zakażonego mięsa wołowego i wieprzowego
picie nieprzegotowanej wody