Strona 8

Kurs pilota - B. Obsługa ruchu turystycznego

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 57
Charakterystyczną cechą śniadania wiedeńskiego jest:
naleśniki z dżemem
zupa mleczna
ryba smażona
jajka w szklance
Pytanie 58
Które z wymienionych rodzajów win ma wyższą zawartość cukru:
wino wytrawne
wino półwytrwane
Pytanie 59
W dobrej restauracji odnośnie wyboru win turystom doradza:
inna nazwa
marker
sommelier
practer
Pytanie 60
Nóż i widelec w położeniu równoległym na talerzu oznaczają, iż turysta:
już spożył podaną potrawę
inne
jeszcze nie zakończył jedzenia
prosi kelnera o dokładkę
Pytanie 61
Jaki środek transportu jest najczęściej wykorzystywany przez obywateli polskich w ich wyjazdach zagranicznych (łącznie prywatnych i zorganizowanych):
prom
samochód osobowy
kolej
samolot
autokar
Pytanie 62
Pięć mil lądowych w Wielkiej Brytanii to około:
9 km
6 km
12 km
10 km
Pytanie 63
Zaplanowana przerwa w podróży, uzgodniona z przewoźnikiem, to:
transfe
break-time
stand-by
sightseeing
stopover
Pytanie 64
Autokarami produkcji niemieckiej są:
Bova, Citroen
Mercedes, Volvo
Bova, Sanos
Mercedes, Scania
Mercedes, Mann