Strona 4

Makro i mikroelementy 1

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 25
Najlepsze źródło żelaza w 100g--15,18 mg
Pytanie 26
dlaczego mięso ma bardzo przyswajalne żelazo.Ponieważ zawiera żelazo ...
Pytanie 27
Źródła:
Mięso, wątroba, ryby, żółtko jaj, twaróg, orzechy, mleko, warzywa strączkowe, brokuły, szpinak, krewetki.
Pytanie 28
Jest składnikiem witaminy B12
Pytanie 29
co jest źródłem kobalty:
Pytanie 30
niezbędna do tworzenia kolagenu i elastyny
Pytanie 31
niedobór tego pierwiastka prowadzi do niedokrwistości:
Pytanie 32
Bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, w tworzeniu kości i kolagenu, w prawidłowym gojeniu ran, we wchłanianiu i transporcie żelaza, w metabolizmie kwasów tłuszczowych i w powstawaniu RNA, jest składnikiem niektórych enzymów,