Strona 3

Biotechnologia

Pytanie 17
Surowce do produkcji steroli to:
diosgenina
sigmasterol
b-sitosterol
y-sitosterol
autunina
stygmasterol
Pytanie 18
Słód, powstaje:
hydrolaza
amylaza i proteinaza
endo-glukanaza (hemicelulaza)
kwas giberelinowy
lipaza
kwas glutaminowy
fosfataza
Pytanie 19
Otrzymywanie steroli na skale przemysłową . Zaznacz odpowiedzi prawidłowe:
hydroksylowanie w pozycja 16α, powstaje prednizolun
hydroksylowanie w pozycja 16α, powstaje triamcinolon
dehydrogenacja w pozycji δ1
dehydrogeacja przy uzyciu Arthrobacter simplex, Bacillus sphericus, Nocardia restricus, Septomyxa affinis, Fusarium solani.
Używane są Curvularia lunata, Cunninghamella blakesleeana.
E. coli jest stosowane
kortyzon, hydrokortyzon, prednizon, prednizolon, testosteron, testolakton, triamcinolon, flokortolon.
hydroksylowanie pozycji 11α i 11β
dehydrogenacjae pozycji 11α i 11β
Pytanie 20
Cechy komórek sztucznych:
możliwość zamykania leków enzymów itd
Można wprowadzić heksokinaze i kinaze pirogronianowa ureaze
produkcja organó sztucznych
grubość 0,02 mikro -1,8 nano
Używa się octanu celulozy silastiku i octanu polietylynowego
Używa sie silastiku, octanu celulozy , nylonu polietylenoimiowego
Półprzepuszczalana błona
Sztuczne uzyskujemy na drodze emulsyfikacji oraz polimeryzacji międzyfazowej
Sztuczne uzyskujemy na drodze wstrzeliwania i sztucznego zamykania
Pytanie 21
Dopasuj odpowiednie funkcje w powstawaniu słodu:
Hydrolazy rozluźniają strukturę ziarna
proteazy zwiększają frakcję białek rozpuszczanych w wozie,
amylazy produkują cukier dla drożdży
proteazy usówaja zbedne białka
amylazy produkują cukier dla slodu
Pytanie 22
Co rozróżnia slody
ciemny to wrameński
ciemny to monachijski
ciemny to pilzenski
jasny to pilzenski
kolor ciemny jasny
Pytanie 23
Chmiel
myrcen - olejek chmielowy nadajacy łagodny smak piwu
Kwiatostany męskie
Pektyny wystepujace w chmielu do 14 % nadaja charakter koloidu aktywnego dla drożdży
B-kwasy odpowiadaja za gorycz
wyrózniamy alfa kumulon i b humulon
Garbniki cierpki smak 6-8 pr
Pytanie 24
Drożdże piekarnicze:
Czystość mikrobiologiczną uzyskuje sie przez kwaśną kompiel
Biotyna kwas pantotenowy inozytol tiamina niacyna pirodoksyna są to witaminy potzrebne drożdżom do wzrostu
generacja handlowa trwa przeważnie 12-18 h
III stadia: stadium czystych kultur, generacja I , generacja hodowlana
Posiadają wysoką aktywność inwertazy, alfa galaktozydazy i beta fruktofuranozydazy
mleczko drożdżowe otrzymuje sie na skosie melasowym w fermentatorze a nastepnie przenosi sie do prefermentatora
Biotyna kwas pantotenowy inotytol tiamina nikotyna pirodoksyna są to witaminy potzrebne drożdżom do wzrostu
Pytanie 25
SCP
Jest techniką opierającą sie o uzyskiwanie białek z ropy naftowej
Jest techniką białek osiąganych przy pomocy jednej komórki
Przykładem zastosowania jest celuloza przekształcana przez Sporotrichum pulverulentum
hodowla słabo napowietrzona
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj