Strona 1

Biotechnologia 2

Pytanie 1
Rola bakterii fermentacjii mlekowej nie polega na:
na procesie koagulacji bialek mleka
zwiekszeniu wartosci odżywczej produktu
przeprowadzaniu fermentacji mlekowej
na rozkladzie bialek w procesie dojrzewania
Pytanie 2
Brzeczka wysłodkowa powstaje
po gotowaniu brzeczki przedniej z chmielem
w wyniku wymywania wodą młóta
po oddzieleniu osadów gorących
po oddzieleniu młóta od zacieru
Pytanie 3
. Naturalne auksotrofy w stosunku do biotyny wykorzystuje się do produkcji...
kwasu cytrynowego
SCO
kwasu glutaminowego
kwasu asparaginowego
Pytanie 4
Bakteryjne szczepionki podjednostkowe zawierają najcześciej...
fragmenty retikulum endoplazmatycznego
fragmenty błony mitochondrium
liposomy
składniki ściany komórkowej
Pytanie 5
Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
. w terapii zapobiegającej odrzutom narządu po przeszczepie można stosować przeciwciała monoklonalne
Agrobacterium tumefaciens może byc naturalnym bioinsektycydem
acylaza penicylinowa hydolizuje otwarcie pierścienia beta-laktamowego
technologia bioaugmentacji polega na wykorzystywaniu mikroorganizmów zamieszkujących ryzosferę roślin hiperakumulujących
Pytanie 6
. Szczepy Rhizobium wykorzystywane są
jako bioinsektycyd
. jako nawóz bakteryjny
jako rolnicza szczepionka mobilizująca
w procesi bioaugmentacji
Pytanie 7
Komórki, które mogą dać początek każdej komórce, z wyjątkiem komórki łożyska nazywają się...
Unipotentne
Pluripotentne
Multipotentne
Totipotentne
Pytanie 8
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
enzymy proteolityczne stosuje sie podczas tenderyzacji mięsa
zastosowanie pektynaz pozwala na zwiększenie wydajności tłoczenia soku z jabłek
aby zwiekszyć trwałość piwa stosuje sie oksygenazę glukozową
skóry odwłasiane enzymatycznie mają lepszą jakość
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj