Strona 2

Biotechnologia 2

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 9
Które z poniższych związków chmielu charakteryzują się największą trwałością?
alfa-humulon
myrcen
. beta-lupulon
garbniki chmielowe
Pytanie 10
Proces produkcji etanolu z melasy trzcinowej obejmuje następujące etapy
melasa, fermentacja, destylacja
melasa, scukrzanie, fermetacja, destylacja
melasa, upłynnienie, scukrzanie, fermentacja , destylacja
słodowanie, melasa, scukrzanie, fermentacja, destylacja
Pytanie 11
W przypadku geminalnej terapii genowej ...
pierwotny defekt genetyczny nie jest usuwany
zmiana zachodzi w komórkach wątroby
zmiana jest dziedziczna
leczenie ma charakter zachowawczy
Pytanie 12
Nadprodukcja lizyny wymaga kontroli w komórce trzech enzymów są to....
syntaza asparaginianowa, kinaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza glutaminianowa, syntaza dimetoksypikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrogenaza homoserynowa
. kinaza asparaginianowa, syntaza dihydropikolinianowa, dehydrataza homoserynowa
Pytanie 13
Kwas klawulanowy jest metabolitem...
promieniowców
grzybów
bakterii
grzybów niższych
Pytanie 14
System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli jest
. sposobem kontroli mikrobiologicznej czystości ciągu produkcyjnego produktów spożywczych
sposobem badania składu mikroflory produktów i surowców wykorzystywanych w technologiach spożywczych
. systemem badania jakości produktów spożywczych
procedurą kontroli jakości wody
Pytanie 15
Metodę infuzyjną stosuje sie podczas
produkcji kwasu cytrynowego metoda powierzchniową
warzenia piwa, jest metoda zacierania
podczas produkcji napojów niskoalkoholowych, jest to metoda słodowania
produkcji octu metoda generatorową
Pytanie 16
W zakwasie maślankowym przeważają
Lactobacillus
Bifidobacterium
Lactococcus
Leuconostoc