Strona 11

Biotechnologia 2

Pytanie 81
W hodowli okresowej mikroorganizmy olejodajne zaczną akumulować lipidy, gdy:
w pożywce wyczerpie się źródło fosforu, które
w pożywce wyczerpie się źródło azotu oraz węgla
w pożywce wyczerpie się źródło węgla
w pożywce wyczerpie się źródło azotu
Pytanie 82
. Proces konwersji skrobii dotyczy
skrobii ze zbóż, w tym kukurydzy
skrobii kukurydzianej
każdego typu skrobii
skrobii ziemniaczanej
Pytanie 83
. Methylophilus methylotrophus to mikroorganizm wykorzystywany:
jako składnik osadu czynnego
do produkcji białka
w procesach hydroksylacji steroli
w procesie bioremedacji
Pytanie 84
Alginian jest produkowany głównie przez glony. Spośród bakterii jego producentem jest:
) Zymomonas mobilis
Pseudomonas roqfort
) Azotobacter vinelandii
Sclerotium rolfsii
Pytanie 85
. Wanilina, to:
4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd
5-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd
4-hydroksy-2-metoksybenzaldehyd
4-hydroksy-3-metylobenzaldehyd
Pytanie 86
wskaz zdanie fałszywe
) istotnym dla jakości słodu parametrem jest jego siła amylolityczna
w procesie produkcji słodu browarniczego wykorzystuje się jęczmień o kłosach dwu lub sześcio rzędowym
) barwa słodu browarniczego zależy od temperatury
słody pilznerskie na ogół mają mniejszą siłę amylolityczną
Pytanie 87
Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
DNA ze szczepionki genetycznej może ulec integracji w chomosom…-
) Szczepionki DNA charakteryzuje stosunkowo niska immunogenność
szczepionki genetyczne mogą wywoływać odpowiedź wyłącznie humoralną
szczepionki DNA podaje się do tkanki mięśniowej
Pytanie 88
193 Eukariotycznym producentem kwasu organicznego o wzorze CH3CH(OH)COOH jest…
Rhizopus oryzae
Aspergillus wentii
Candida sp.
Leuconostoc messenteroides
Pytanie 89
Który z poniższych związków należy się spodziewać w przewadze w chmielu goryczkowym?
żywic chmielowych
polifenoli
garbników
olejków chmielowych
Pytanie 90
Prekursorami wyższych alkoholi aromatycznych oraz alifatycznych odpowiadających często za aromat piwa są w brzeczce:(dodatkowe odp)
maltoza i inne cukry łatwo przyswajalne
aminokwasy
puryny i pirymidyny
rafinoza
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj