Strona 4

Biotechnologia 2

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 25
. Które z poniższych cech nie odnoszą się do sideroforów?
rozpuszczają się w wodzie
są to związki niskocząsteczkowe
charakteryzuja się wysoką swoistością i niskim powinowactwem do żelaza
. pod wzgledem chemicznym sa to związki fenolowe lub hydroksamaty
Pytanie 26
Wykorzystanie enzymów rodzimych słodu do konwersji polimerów do form przyswajalnych przez drożdże jest celem...
zacierania
dofermentowania
słodowania
fermentacji
Pytanie 27
W produkcji serów twardych wykorzystuje się
zakwas mezofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
zakwas termofiny którego podstawą są bakterie z rodzaju Streptococcus
zakwas termofilny którego podstawą są bakterie z rodzaju Lactobacillus
zakwas termofiny którego podstawą są bakterie z rodzaju Propionibacterium
Pytanie 28
Producentem botrykocenu jest...
glon Duneliela salina
pleśń Botryococcus brauni
glon Botryococcus brauni
bakteria Cupriavidus metallidurans
Pytanie 29
Jeden z etapów syntezy semisyntetycznych penicylin obejmuje:
etap enzymatycznego tworzenia diacylopenicylin
. hydrolizę wiązania amidowego w strukturze czapeczki penicyliny naturalnej
wykorzystanie asparaginazy do otrzymania kwasu 6APA
wykorzystanie acylazy, która na drodze beta-eliminacji rozcina wiązanie amidowe
Pytanie 30
Podłoże na bazie peptydów i peptonów, z niewielką zawartością cukrów łatwo przyswajalnych wykorzystywane jest do produkcji:
streptomycyny
penicylin naturalnych
acylazy penicylinowej
izomerazy glukozowwej
Pytanie 31
Saccharomyces pastorianus to
drożdże fermentacji dolnej
drożdże fermentacji górnej
drożdże gorzelnicze
drozdże dzikie
Pytanie 32
Podczas procesu słodowania jęczmienia browarnego dochodzi do aktywacji róznych enzymów. W którym szeregu znajdują się właściwe enzymy?
hemicelulazy, fosfatazy, amylazy, proteazy
alfa-amylaza, fosfonatazy, fitazy, proteazy
amylazy, proteinazy, glukanazy, fosfatazy
hemicelulazy, fosfatazy, amylazy, lipazy