Strona 5

Biotechnologia 2

Pytanie 33
Za hydrolizę skrobi do dekstryn jest odpowiedzialna ...
alfa-amylaza
gluko-amylaza
beta-amylaza
alfa-glukanaza
Pytanie 34
Związek CH3(CH2)2COOH jest otrzymywany fermentacyjnie z wykorzystaniem...
obligatoryjnych anaerobów
anaerobów fakultatywnych
bezwzględnych beztlenowców
fakultatywnych aerobów
Pytanie 35
W produkcji antybiotyków semisyntetycznych z grupy beta-laktamów zawierających pierścień dihydrotiazynowy wykorzystuje się...
acylazy pochodzące z grzybów niższych
aktywność enzymatyczną Pseudomonas fluorescens
acylazę z Pseudomonas aeruginosa
aktywność enzymatyczną Pseudomonas putida
Pytanie 36
Związki, które uczestniczą w tworzeniu aromatu sera otrzymywane w warunkach beztlenowych metodami fermentacji i konwersji enzymatycznej to..
kwas asparaginowy
Metyloketony
laktony
diacetyl
Pytanie 37
Która z poniższych cech nie odnosi sie do przeciwciał monoklonalnych
pochodzą z jednego klonu limfocytów B
.pochodzą z jednego klonu limfocytów T
. wykazuja jednakową swoistość względem danego antygenu
. wykazują jednakowe lub podobne powinowactwo do antygenu
Pytanie 38
. Aby przywrócic zdolność krzepnięcia w mleku pasteryzowanym należy
dodac startera o odpowiedniej aktywności
dodać azotanów
dodać chlorku wapnia
dodać odpowiednich lipaz
Pytanie 39
Spośród poniższych enzymów wybierz enzymy roślinne
izomeraza glukozy
oksydaza glukozowa
bromelaina
podpuszczka
Pytanie 40
. Która z poniższych cech nie dotyczy drożdży piekarniczych?
. niska aktywność inwertazy
wysoka aktywność enzymów glikolizy
wysoka aktywność alfa-glukozydazy, beta-fruktofuranozydazy
. zdolność adaptacji do szybko zmieniających się substratów w pożywce hodowlanej
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj