Strona 7

Biotechnologia 2

Pytanie 49
Który z polisacharydów jest produkowany drogą biologiczną, z wykorzystaniem gatunku bakterii fermentacji mlekowej?
pullulan
ksantan
gellan
dekstran
Pytanie 50
W skład rolniczej szczepionki wzbogacającej stosowanej w warzywniku wchodzi
Rhizobium sp.
. Azotobacter sp.
Pseudomonas sp.
Bacillus sp.
Pytanie 51
Aromaty identyczne z naturalnymi to...
związki smakowe i zapachowe otrzymywane na drodze syntezy chemicznej o identycznych właściwościach jak te ze źródeł naturalnych
. substancje otrzymywane ze źródeł naturalnych z wykorzystaniem biotransformacji naturalnych substratów
substancje smakowe i zapachowe otrzymywane na drodze chemoenzymatycznej o właściwościach naturalnych substancji modelowych
związki smakowe i zapachowe o właściwościach związków naturalnych, ale otrzymywane na drodze konwersji enzymatycznej syntetycznych substratów
Pytanie 52
. W procesie produkcji L-Glu stosuje się podłoże hodowlane suplementowane ...
. tiaminą
pirodoksyną
biotyną
kwasem pantotenowym
Pytanie 53
Do hydrolizy laktozy w serwatce nadawać sie będzie...
laktaza z Candida utilis
beta-glukanaza z Aspergillus oryzae
laktaza z Kluyveromyces fragilis
. beta-galaktozydaza z Aspergillus oryzae
Pytanie 54
Producentem enterobaktyny są..
beztlenowe bakterie przetrwalnikujące
bakterie jelitowe
pleśnie
tlenowe bakterie przetrwalnikujące
Pytanie 55
Proces fermentacji alkoholowej nie jest wykorzystywany w produkcji...
kumysu
kefiru
octu winnego
kwasu itakonowego
Pytanie 56
Proces biotechnologiczny, w którym stosuje się enzym należący do liaz to
otrzymywanie L-Asp
produkcja D-Ser
produkcja D-Phe
otrzymywanie L-tert-Leu
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj