Strona 9

Biotechnologia 2

Pytanie 65
specyficzność podpuszczki jest w odniesieniu do:
temperatura
napowietrzenie
starter
ph
Pytanie 66
Ficyna to enzym :
grzybowy
mikrobiologiczny
bakteryjny
roślinny
Pytanie 67
Podłoże sojowe wykorzystuje się w produkcji:
streptomycyny
penicyliny G
cefamycyny
cefalosporyny C
Pytanie 68
Aktywność karbamylazy i hydantonazy o odpowiedniej specyficzności wykorzystuje się do otrzymywania:
L-Glu
D- aminokwasów
kwasu itakonowego
semisyntetycznych penicylin
Pytanie 69
Który z poniższych mikroorganizmów jest dobrym źródłem enzymów koagulujących?:
Aspergillus oryzae
Bacillus subtilis
Rhizomucor mienei
Penicillium expansium
Pytanie 70
Która z poniższych odpowiedzi jest poprawna?
tzw. liczba Kolbacha jest jednym z parametrów jakości stanu browarniczego i dotyczy siły amyliolitycznej
bakteriocyny są aktywowane głównie w stosunku do bakterii grm ujemnych
prawidłowy stan mikrobiologiczny produktu zostaje osiągnięty poprzez zapobieganie zagrożeniom w całym łańcuchu zagrożeń
Produkcja SCP z węglowodorów odbywa się w warunkach beztlenowych w zemulgowanych środowiskach
Pytanie 71
. Reakcje hydroksylacji steroli przeprowadzają:
peroksydazy
oksydazy o funkcji mieszanej
oksygenazy o funkcji mieszanej
monohydratazy
Pytanie 72
. Do biotechnologicznej produkcji rozpuszczalników wykorzystać można:
Azotobacter vinelandil
Leuconostoc messenteroides
Aspergillus itaconicus
Clostridium acetobutylicum
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj