Strona 1

białka, cukty, tłuszczowce

Pytanie 1
Białka zbudowane są z:
lipidów
aminokwasów
kwasów nukleinowych
Pytanie 2
Jakimi wiązaniami łączą się aminokwasy?
peptazowymi
peptydowymi
wodorowymi
aminokwasowymi
Pytanie 3
Jaki charakter mają białka?
kwasowy
amfoteryczny
zasadowy
Pytanie 4
zaznacz białka endogenne
seryna
leucyna
cysteina
alanina
lizyna
walina
Pytanie 5
Inaczej białka globularne to :
włókienkowate
fibrylarne
sferyczne
Pytanie 6
ile struktur białkowych wyróżniamy ?
IV
VI
Pytanie 7
Cukry proste to inaczej :
jednocukry
dwucukry
monosacharydy
Pytanie 8
cukier prosty (heksoza) obecny w stanie związanym w laktozie:
galaktoza
glukoza
ryboza
fruktoza
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj