Strona 3

Fizjologia roślin drzewiastych, str. 41-46

Pytanie 17
W wyniku pęcznienia suchego koloidu powstają:
galareta
żel
koloid
zol
Pytanie 18
W wyniku zasadowej hydrolizy sacharozy powstaje:
stwierdzenie podane w pytaniu jest nieprawidłowe
skrobia i dekstryny
tylko glukoza
fruktoza i glukoza
Pytanie 19
W wyniku zasadowej hydrolizy tłuszczy powstają:
produkty jełczenia np. kwas masłowy
sole glicerolu
estry glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych
mydła
Pytanie 20
W zależności od wartości punktu izoelektrycznego aminokwasy dzielimy na:
kationowe, anionowe
obojętne, kwaśne, zasadowe
obojnacze i amfoteryczne
Pytanie 21
Wakuale tworzą się z:
małych wodniczek
komórek hydroinicjalnych
z większych wakuoli
Pytanie 22
Walina to aminokwas który:
aminokwas który nie występuje w białkach roślinnych
występuje zawsze w białkach roślinnych
nadaje substancją charakterystyczny zapach wanilii
Pytanie 23
Właściwością kwasowo-zasadową aminokwasów jest:
dobra rozpuszczalność w wodzie
dobre przewodnictwo prądu elektrycznego
brak rozpuszczalności w wodzie
punkt izoelektryczny aminokwasów
Pytanie 24
Wapń i magnez występujące w blaszce środkowej spełniają rolę czynnika:
wypływającego na zdolności przewodzące komórek liścia
wypływającego na zdolności enzymatyczne substancji pektynowych
wypływającego na zdolności buforowe komórek liścia
wypływającego na konsystencje substancji pektynowych
Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj