Test w formie fiszek Test kompetencji zawodowych. Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu realizacji zadań inspekcji weterynaryjnej.
Ilość pytań: 40
Rozwiązywany: 7397 razy
Podstawowym aktem prawnym normującym postępowanie powiatowego lekarza weterynarii, w przypadku podejrzenia u zwierzęcia wścieklizny, jest ustawa
o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
o Inspekcji Weterynaryjnej
o ochronie zwierząt
o identyfikacji i rejestracji zwierząt
o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
Na podstawie fragmentu ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych, posiadacz zwierząt w przypadku podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt powinien:
zamknąć pomieszczenia dla zwierząt i nikogo do nich nie wpuszczać
wywieźć z gospodarstwa padłe zwierzęta
pozostawić zwierzęta w miejscu ich przebywania
przeprowadzić zwierzęta do innego pomieszczenia
pozostawić zwierzęta w miejscu ich przebywania
Zgodnie z podaną niżej instrukcja, pomieszczenie dla zwierząt mierzy się
po wewnętrznej stronie pomieszczenia przyrządem posiadającym legalizację pomijając część zajmowaną przez koryto
po zewnętrznej stronie pomieszczenia przyrządem posiadającym legalizację wliczając część zajmowaną przez koryto
po wewnętrznej stronie pomieszczenia odpowiednim przyrządem wliczając część zajmowaną przez koryto
po zewnętrznej stronie pomieszczenia odpowiednim przyrządem pomijając część zajmowaną przez koryto
po wewnętrznej stronie pomieszczenia przyrządem posiadającym legalizację pomijając część zajmowaną przez koryto
Urządzeniem służącym do pomiaru wilgotności względnej w pomieszczeniu dla zwierząt jest:
manometr
aerometr
termometr
higrometr
higrometr
Pomiaru temperatury, wilgotności względnej i prędkości przepływu powietrza w pomieszczeniu dla bydła dokonuje się:
przy podłodze
na wysokości głowy zwierzęcia
na wysokości środka ciężkości zwierzęcia
pod sufitem
na wysokości głowy zwierzęcia
Na podstawie danych z rozporządzenia, określ obsadę cieląt o wadze do 150 kg utrzymywanych grupowo, jaka może znajdować się w kojcu o wymiarach 3 m x 6 m.
16 sztuk
12 sztuk
10 sztuk
14 sztuk
12 sztuk
Wilgotność względna w pomieszczeniach dla zwierząt powinna wynosić:
70%-80%
20-30%
10-15%
30%-40%
70%-80%
Na podstawie fragmentu rozporządzenia, podaj numer identyfikacyjny zwierzęcia o przedstawionym kolczyku
3711
PL 0050109
PL 00 50109 37117
PL 00 501093711
PL 00 50109 37117
U którego gatunku zwierząt numer identyfikacyjny jest tylko numerem siedziby stada, w której zwierze się urodziło lub w której po raz pierwszy zostało zgłoszone do rejestru zwierząt gospodarskich oznakowanych?
bydła
owiec
świń
koni
świń
Wskaż skrót osaczający opisane poniżej postępowanie.
ISO
GHP
HACCP
EUROP
HACCP
Inspekcja Weterynaryjna realizuje zadania z zakresu bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego w celu
usprawnienia technologii wytwarzania produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
podwyższenia jakości produktów spożywcrych pochodzenia zwierzęcego
zapewnienia ochrony zdrowia publicznego
monitorowania chorób odzwierzęcych
zapewnienia ochrony zdrowia publicznego
Do których badań laboratoryjnych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego próbki powinny być pobierane w sposób sterylny?
organoleptycznych
mikrobiologicznych
chemicznych
parazytologjcznych
mikrobiologicznych
Podczas badania próbek mięsa na obecność larw włośni metodą wytrawi płynu trawiącego powinna wynosić:
od 50°C od 55°C
od 44°C od 46°C
od 20°C od 25°C
od 12°C od 15°C
od 44°C od 46°C
Badanie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego wykonane za pomocą zmysłów badającego jest badaniem
bakteriologicznym
organoleptycznym
mikrobiologicznym
chemicznym
organoleptycznym
Zgodnie z przepisami prawnymi o środkach Żywienia zwierząt, pasze lecznicze mogą być produkowane
w gospodarstwie właściciela na zlecenie technika weterynarii
w gospodarstwie właściciela na jego zlecenie
w zakładzie Paszowym na zlecenie właściciela zwierząt
w zakładzie paszowym na zlecenie lekarza weterynarii
w zakładzie paszowym na zlecenie lekarza weterynarii
Na podstawie fragmentu rozporządzenia, określ częstość przeprowadzania kontroli równomiernego wymieszania składników paszy leczniczej nieprzeznaczonej do obrotu.
co pól roku
dwa razy w roku
po każdej zmianie urządzeń do wytwarzania pasz, ale nie rzadziej niż raz w roku
na zakończenie wytwarzania paszy
po każdej zmianie urządzeń do wytwarzania pasz, ale nie rzadziej niż raz w roku
Próbka paszy leczniczej pobrana jednorazowo i losowo z jednego miejsca partii tej paszy to:
próbka zredukowana
próbka końcowa
próbka zbiorcza
próbka pierwotna
próbka pierwotna
Zgodnie z ustawą o ochronie zdrowia oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, decyzję dotyczącą uznania ogniska gruźlicy bydła za wygasłe podejmuje:
powiatowy lekarz weterynarii
wojewoda
wojewódzki lekarz weterynarii
wójt gminy
powiatowy lekarz weterynarii
Krew od świń do badań monitoringowych w kierunku choroby Aujeszkyego pobiera się z
żyły brzeżnej ucha
tętnicy szyjnej
tętnicy głównej
żyły głównej przedniej
żyły głównej przedniej
Kontrolując dobrostan zwierząt w rzeźni nie sprawdza się
rozładunku zwierząt ze środka transportu
zaopatrzenia zwierząt w wodę w pomieszczeniach magazynu żywca
sposobu przemieszczania i przepędzania zwierząt w rzeźni