Test w formie fiszek Test kompetencji zawodowych. Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu realizacji zadań inspekcji weterynaryjnej.
Ilość pytań: 40
Rozwiązywany: 7400 razy
Badanie przedubojowe zwierząt rzeźnych ma na celu:
ocenę stopnia odżywienia zwierzęcia
ocenę wartości rzeźnej zwierzęcia
określenie stanu zdrowia zwierzęcia
określenie wartości technologicznej zwierzęcia
określenie stanu zdrowia zwierzęcia
Aby wydać ocenę mięsa "zdatne do spożycia przez ludzi" nie jest konieczne przeprowadzenie badania przedubojowego
u świni
u kozy
u dzika
u bydła
u dzika
Podstawowe badanie przedubojowe zwierząt rzeźnych jest badaniem
sekcyjnym skróconym
klinicznym szczegółowym
mikroskopowym
klinicznym skróconym
klinicznym skróconym
Podstawową zasadą uboju pośredniego zwierzęcia rzeźnego jest uprzednie
przecięcie dużych naczyń krwionośnych
wykonanie skrwawienia
oszołomienie zwierzęcia
wykonanie kłucia
oszołomienie zwierzęcia
Dobierz zestaw narzędzi i materiałów koniecznych do wykonania badania poubojowego bydła w wieku poniżej 96 miesięcy
ubiór ochronny, 2 noże
ubiór ochronny, 1 nóż, łyżka do pobierania pnia mózgu, pojemnik na pień mózgu
ubiór ochronny, 2 noże, łyżka do pobierania pnia mózgu, pojemnik na pień mózgu
ubiór ochronny, 1 nóż
ubiór ochronny, 2 noże
Poubojowe badanie serca świni polega na
oględzinach wsierdzia i serca, przy czym serce badane jest po nacięciu podłużnym, tak aby otworzyć przedsionki i przeciąć przegrodę międzykomorową
oględzinach osierdzia i serca, przy czym serce badane jest po nacięciu poprzecznym, tak aby otworzyć komory i przeciąć przegrodę międzykomorową
oględzinach wsierdzia i serca, przy czym serce badane jest po nacięciu poprzecznym, tak aby otworzyć komory i przedsionki oraz przeciąć przegrodę międzykomorową
oględzinach osierdzia i serca, przy czym serce badane jest po nacięciu podłużnym, tak aby otworzyć komory i przeciąć przegrodę międzykomorową
oględzinach osierdzia i serca, przy czym serce badane jest po nacięciu podłużnym, tak aby otworzyć komory i przeciąć przegrodę międzykomorową
W badaniu poubojowym bydła, płuca obowiązkowo nacinamy
w ich pierwszym i drugim płacie przednim, prostopadle do ich głównych osi
w ich drugim i trzecim płacie tylnym, prostopadle do ich głównych osi
w ich trzecim płacie tylnym, prostopadle do ich głównych osi
w ich drugim płacie przednim, prostopadle do ich głównych osi
w ich trzecim płacie tylnym, prostopadle do ich głównych osi
Obowiązkowe nacięcia wątroby i oględziny powierzchni przekrojów wykonywane są
u świń
u dzików
u cieląt
u bydła
u bydła
W trakcie badania poubojowego wątroby świń stwierdzono, podczas omacywania, zmiany w postaci licznych guzowatych, kulistych wypukłości wychodzących z miąższu. Zmiany te wskazują na
wągrzycę
bąblowicę
włośnicę
sarkosporydiozę
bąblowicę
Jak znakuje się półtusze wieprzowe "znakiem jakości zdrowotnej"?
na wewnętrznej powierzchni półtuszy
nie znakuje się w ten sposób półtuszy świni
tylko na szynkach
na zewnętrznej powierzchni półtuszy
na zewnętrznej powierzchni półtuszy
W trakcie badania poubojowego mięsa bydła stwierdzono w mięśniu sercowym szare, przeświecające pęcherzyki wypełnione płynem oraz białe twory wielkości ziarna grochu. Są to:
wągry
larwy włośni
cewy Mieschera
bąblowce
wągry
Podczas badania poubojowego węzłów chłonnych płuc bydła stwierdzono w nich ogniska w postaci serowatych mas. Są to ogniska:
pasożytnicze
brucelozy
gruźlicze
nosacizny
gruźlicze
Podczas badania poubojowego wątroby bydła, stwierdzono zgrubiałe przewody żółciowe wyglądające jak białe, grube sznury, wypełnione brunatnym płynem. Zmiany te występują przy:
sarkosporydiozie
brucelozie
gruźlicy
chorobie motyliczej
chorobie motyliczej
Płyn wytrawiający potrzebny do badania mięsa na obecność włośni składa się z
wody, pepsyny, kwasu molowego
wody, pepsyny, kwasu solnego
wody, pepsyny, kwasu siarkowego
wody, podpuszczki, kwasu solnego
wody, pepsyny, kwasu solnego
Podczas badania próbek mięsa dzika metodą wytrawiania w osadzie stwierdzono długie, cienkie twory, spiralnie zwinięte. Są to:
larwy włośni
larwy glist
osobniki motyliczki mięśniowej
artefakty
larwy włośni
Czy półtusze wieprzowe można oznakować "znakiem jakości zdrowotnej" przed otrzymaniem wyniku badania na obecność włośni?
tak, bo półtusze wolne od włośni oznacza się okrągłym znakiem z literą T, pod którą znajdują się litery IW
tak, pod warunkiem, że przed otrzymaniem wyniku badania nie opuszczą zakładu
tak, bo znak jakości zdrowotnej określa mięsność tuszy
nie, dopiero po uzyskaniu wyniku badania można oznakować półtusze
tak, pod warunkiem, że przed otrzymaniem wyniku badania nie opuszczą zakładu
Badanie mięsa na obecność włośni jest obowiązkowe:
u królików, bydła i świń
u dzików, królików i koni
u świń, królików i nutrii
u nutrii, dzików i koni
u nutrii, dzików i koni
Według poniższego przepisu prawnego odpady weterynaryjne dzieli się na
zakaźne, niezakaźne
zakaźne, niebezpieczne, pozostałe
zakaźne, niezakaźne, pozostałe
zakaźne, szczególnego ryzyka
zakaźne, niebezpieczne, pozostałe
Przy podejrzeniu choroby zakaźnej zwierząt w gospodarstwie właściciel zwierząt ma obowiązek powiadomienia, w pierwszej kolejności:
lekarza weterynarii
wójta
Inspekcję Weterynaryjną
lekarza medycyny
Inspekcję Weterynaryjną
Na podstawie zamieszczonej informacji określ w latach wiek bydła podlegającego obowiązkowemu badaniu w kierunku BSE, poddanego normalnemu ubojowi.