Test w formie fiszek Test kompetencji zawodowych. Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu realizacji zadań inspekcji weterynaryjnej.
Ilość pytań: 40
Rozwiązywany: 7403 razy
Podstawowym aktem prawnym normującym postępowanie powiatowego lekarza weterynarii, w przypadku podejrzenia u zwierzęcia wścieklizny, jest ustawa
o identyfikacji i rejestracji zwierząt
o Inspekcji Weterynaryjnej
o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
o ochronie zwierząt
o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
Na podstawie fragmentu ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych, posiadacz zwierząt w przypadku podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt powinien:
wywieźć z gospodarstwa padłe zwierzęta
zamknąć pomieszczenia dla zwierząt i nikogo do nich nie wpuszczać
przeprowadzić zwierzęta do innego pomieszczenia
pozostawić zwierzęta w miejscu ich przebywania
pozostawić zwierzęta w miejscu ich przebywania
Zgodnie z podaną niżej instrukcja, pomieszczenie dla zwierząt mierzy się
po zewnętrznej stronie pomieszczenia odpowiednim przyrządem pomijając część zajmowaną przez koryto
po wewnętrznej stronie pomieszczenia przyrządem posiadającym legalizację pomijając część zajmowaną przez koryto
po zewnętrznej stronie pomieszczenia przyrządem posiadającym legalizację wliczając część zajmowaną przez koryto
po wewnętrznej stronie pomieszczenia odpowiednim przyrządem wliczając część zajmowaną przez koryto
po wewnętrznej stronie pomieszczenia przyrządem posiadającym legalizację pomijając część zajmowaną przez koryto
Urządzeniem służącym do pomiaru wilgotności względnej w pomieszczeniu dla zwierząt jest:
aerometr
higrometr
termometr
manometr
higrometr
Pomiaru temperatury, wilgotności względnej i prędkości przepływu powietrza w pomieszczeniu dla bydła dokonuje się:
na wysokości głowy zwierzęcia
przy podłodze
na wysokości środka ciężkości zwierzęcia
pod sufitem
na wysokości głowy zwierzęcia
Na podstawie danych z rozporządzenia, określ obsadę cieląt o wadze do 150 kg utrzymywanych grupowo, jaka może znajdować się w kojcu o wymiarach 3 m x 6 m.
14 sztuk
12 sztuk
10 sztuk
16 sztuk
12 sztuk
Wilgotność względna w pomieszczeniach dla zwierząt powinna wynosić:
30%-40%
10-15%
70%-80%
20-30%
70%-80%
Na podstawie fragmentu rozporządzenia, podaj numer identyfikacyjny zwierzęcia o przedstawionym kolczyku
PL 0050109
PL 00 50109 37117
PL 00 501093711
3711
PL 00 50109 37117
U którego gatunku zwierząt numer identyfikacyjny jest tylko numerem siedziby stada, w której zwierze się urodziło lub w której po raz pierwszy zostało zgłoszone do rejestru zwierząt gospodarskich oznakowanych?
koni
świń
bydła
owiec
świń
Wskaż skrót osaczający opisane poniżej postępowanie.
GHP
EUROP
HACCP
ISO
HACCP
Inspekcja Weterynaryjna realizuje zadania z zakresu bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego w celu
monitorowania chorób odzwierzęcych
podwyższenia jakości produktów spożywcrych pochodzenia zwierzęcego
zapewnienia ochrony zdrowia publicznego
usprawnienia technologii wytwarzania produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
zapewnienia ochrony zdrowia publicznego
Do których badań laboratoryjnych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego próbki powinny być pobierane w sposób sterylny?
mikrobiologicznych
parazytologjcznych
organoleptycznych
chemicznych
mikrobiologicznych
Podczas badania próbek mięsa na obecność larw włośni metodą wytrawi płynu trawiącego powinna wynosić:
od 50°C od 55°C
od 44°C od 46°C
od 12°C od 15°C
od 20°C od 25°C
od 44°C od 46°C
Badanie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego wykonane za pomocą zmysłów badającego jest badaniem
chemicznym
mikrobiologicznym
organoleptycznym
bakteriologicznym
organoleptycznym
Zgodnie z przepisami prawnymi o środkach Żywienia zwierząt, pasze lecznicze mogą być produkowane
w gospodarstwie właściciela na jego zlecenie
w zakładzie paszowym na zlecenie lekarza weterynarii
w gospodarstwie właściciela na zlecenie technika weterynarii
w zakładzie Paszowym na zlecenie właściciela zwierząt
w zakładzie paszowym na zlecenie lekarza weterynarii
Na podstawie fragmentu rozporządzenia, określ częstość przeprowadzania kontroli równomiernego wymieszania składników paszy leczniczej nieprzeznaczonej do obrotu.
dwa razy w roku
na zakończenie wytwarzania paszy
po każdej zmianie urządzeń do wytwarzania pasz, ale nie rzadziej niż raz w roku
co pól roku
po każdej zmianie urządzeń do wytwarzania pasz, ale nie rzadziej niż raz w roku
Próbka paszy leczniczej pobrana jednorazowo i losowo z jednego miejsca partii tej paszy to:
próbka zredukowana
próbka końcowa
próbka pierwotna
próbka zbiorcza
próbka pierwotna
Zgodnie z ustawą o ochronie zdrowia oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, decyzję dotyczącą uznania ogniska gruźlicy bydła za wygasłe podejmuje:
powiatowy lekarz weterynarii
wojewódzki lekarz weterynarii
wójt gminy
wojewoda
powiatowy lekarz weterynarii
Krew od świń do badań monitoringowych w kierunku choroby Aujeszkyego pobiera się z
żyły głównej przedniej
tętnicy głównej
tętnicy szyjnej
żyły brzeżnej ucha
żyły głównej przedniej
Kontrolując dobrostan zwierząt w rzeźni nie sprawdza się
załadunku zwierząt na środek transportu
rozładunku zwierząt ze środka transportu
zaopatrzenia zwierząt w wodę w pomieszczeniach magazynu żywca
sposobu przemieszczania i przepędzania zwierząt w rzeźni