Fiszki

Budowa i rola układu pokarmowego

Test w formie fiszek Test z budowy i funkcji układu pokarmowego, składników odżywczych. Przygotowany na podstawie podręcznika wydawnictwa Nowa Era.
Ilość pytań: 35 Rozwiązywany: 126316 razy
Dopasuj liczby do organów
1-wątroba,2-trzustka,3-odbytnica,4-jelito cienkie,5-jelito grube
1-żołądek,2-jelito grube,3-jelito cienkie,4-woreczek żółciowy,5-wątroba
1-żołądek,2-trzustka,3-jelito grube,4-jelito cienkie,5-wątroba
1-żołądek,2-jelito cienkie,3-jelito grube,4-wyrostek,5-wątroba
1-żołądek,2-jelito grube,3-jelito cienkie,4-woreczek żółciowy,5-wątroba
Który enzymy występuje w jamie ustnej(ślinie)?
lipaza
ptialina
pepsyna
podpuszczka
ptialina
Gdzie wytwarzane są hormony takie jak insulina czy glukagon?
jelito cienkie
wątroba
żołądek
trzustka
trzustka
Jakie zęby występują u dorosłego człowieka i jaka jest ich liczba?
30 zębów,10-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
34 zęby 12-trzonowe,9-przedtrzonowe,4-kły,9-siekacze
16 zębów,6-trzonowe,4-przedtrzonowe,2-kły,4-siekacze
32 zęby,12-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
32 zęby,12-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
Ułóż w kolejności elementy przewodu pokarmowego
przełyk
jama ustna
jelito cienkie
żołądek
gardło
jelito grube
1
jama ustna
2
gardło
3
przełyk
4
żołądek
5
jelito cienkie
6
jelito grube
Do funkcji siekaczy należy:
rozcieranie pokarmu
rozgryzanie pokarmu
trzymanie pokarmu
wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
rozgryzanie pokarmu
Tzw.choroba brudnych rąk.Do zakażenia tą chorobą dochodzi w wyniku nieprzestrzegania higieny osobistej i higieny otoczenia
tasiemczyca
włośnica
owsica
próchnica
owsica
Zaznacz części wchodzące w skład budowy zęba.
pień
korona
korzeń
trzon
szyjka
korona
korzeń
szyjka
Wyróżniamy 3 rodzaje dużych ślinianek.Jakie?
przyszczękowe
zauszne
podżuchwowe
podjęzykowe
przyuszne
podżuchwowe
podjęzykowe
przyuszne
Co jest na zdjęciu?
jelito cienkie
jelito grube
trzustka
wyrostek
trzustka
Jakie składniki pożywienia stanowią podstawowy budulec dla organizmu?
białka
cukry
węglowodany
tłuszcze
białka
Cukier złożony, będący materiałem zapasowym u zwierząt to:
skrobia
celuloza
glikogen
glikogen
Ile wody uzyskuje się ze spalenia 1 g tłuszczów?
1,1 g
1,02 g
1,07 g
1,07 g
Nadmiar których witamin powoduje groźne zatrucia i uzzkodzenia wątroby?
rozpuszczalnych w wodzie
rozpuszczalnych w tłuszczach
rozpuszczalnych w tłuszczach
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Powinniśmy regularnie spożywać warzywa i owoce, gdyż dostarczają":
cukrów prostych, które są długo trawione i dają uczucie sytości
aminokwasów, które są szybko wykorzystywane jako źródło energii
pełnowartościowych białek niezbędnych do budowy tkanek organizmu
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
Zaznacz argument, który uzasadnia słuszność spożywania pełnoziarnistego makaronu.
Cukry proste zawarte w pełnoziarnistym makaronie szybko zaspokajają potrzeby energetyczne organizmu
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawiera cukry proste, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawarte w nim związki od razu trafiają do krwi i są zużywane najszybciej
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. Cukrem zapasowym roślin jest:
glukoza
celuloza
skrobia
glikogen
skrobia
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Używanie oliwy do przygotowywania potraw jest słuszne, ponieważ jest ona źródłem":
soli mineralnych niezbędnych do życia
kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych
witamin regulujących pracę układu pokarmowego
wszystkich niezbędnych składników do budowy białek organizmu
kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych
Osteoporoza, krzywica są skutkiem niedoboru witaminy:
D3
K
B12
A
D3
Niedobór żelaza powoduje:
próchnicę zębów
zaburzenia wzrostu, choroby ukłądu nerwowego
niedokrwistość
krzywicę
niedokrwistość