Fiszki

Controlling produkcji II

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 64 Rozwiązywany: 5075 razy
Wielostrumieniowość przepływu uzyskuje się poprzez:
c) produkcję różnych wyrobów
b) wykonywanie tej samej operacji na więcej niż jednym stanowisku
d) wytwarzanie grupy wyrobów podobnych
a) dzieląc partię produkcyjną na partie transportowe
e) komórek produkcji wieloprzedmiotowej
b) wykonywanie tej samej operacji na więcej niż jednym stanowisku
Rodzaje magazynów ze względu na pełnione funkcje:
e) Przeładunkowo – transportowe
a) Skupu
d) Manipulacyjne
b) Zasobowe
c) Rozdzielcze
e) Przeładunkowo – transportowe
c) Rozdzielcze
Projekt organizacji przestrzeni produkcyjnej obejmuje następujące etapy działania:
d) ustalenie całkowitej niezbędnej powierzchni
c) dobór rodzaju magazynów
a) rozmieszczenie przestrzenne stanowisk
b) dobór rodzaju i ilości środków transportowych
a) rozmieszczenie przestrzenne stanowisk
Podstawowym zadaniem odchudzania produkcji jest:
b) znaczące zmniejszenie zaangażowania kapitału obrotowego, zamrożonego w procesie produkcyjnym (zapasy, nadprodukcja itp.)
c) poprawienie jakości
a) ograniczenie lub wyeliminowanie operacji nie przynoszących wartości dodanej (NVAA)
d) zmniejszenie zatrudnienia pracowników
b) znaczące zmniejszenie zaangażowania kapitału obrotowego, zamrożonego w procesie produkcyjnym (zapasy, nadprodukcja itp.)
a) ograniczenie lub wyeliminowanie operacji nie przynoszących wartości dodanej (NVAA)
Controlling produkcji koncentruje się na:
b) Wysoka jakość wyrobów, terminowość dostaw
a) Minimalizacja kosztów produkcji, rentowność produkcji, wysoka produktywność czynników wytworzenia
c) Dobre warunki pracy i aspiracje do współzarządzania
d) Motywowanie pracowników, zapewnienie miejsc pracy 47. Controlling produkcji koncentruje się na:
b) Wysoka jakość wyrobów, terminowość dostaw
a) Minimalizacja kosztów produkcji, rentowność produkcji, wysoka produktywność czynników wytworzenia
c) Dobre warunki pracy i aspiracje do współzarządzania
d) Motywowanie pracowników, zapewnienie miejsc pracy 47. Controlling produkcji koncentruje się na:
Controlling produkcji koncentruje się na:
d) Optymalizacji programu produkcji ze względu na zaangażowany kapitał
c) Optymalizacji programu produkcji ze względu na czas trwania procesu produkcji oraz magazynowania
b) Optymalizacji programu produkcji ze względu na koszty
a) Planowaniu i kontroli produktywności (relacji input-output w procesie produkcji) w celu jej wzrostu
d) Optymalizacji programu produkcji ze względu na zaangażowany kapitał
Rola controllingu produkcyjnego:
c) uzyskanie NAJNIŻSZEJ efektywności wykorzystania zaangażowanych w procesie produkcji zasobów produkcji i logistyki
b) uzyskanie NAJWYŻSZYCH całkowitych kosztów produkcji
d) utrzymanie racjonalnego poziomu zapasów w procesie produkcji, który gwarantuje płynność i planową realizację procesów produkcyjnych.
a) utrzymanie założonego poziomu obsługi klienta
d) utrzymanie racjonalnego poziomu zapasów w procesie produkcji, który gwarantuje płynność i planową realizację procesów produkcyjnych.
a) utrzymanie założonego poziomu obsługi klienta
Struktura rozproszona:
a) Gniazda technologiczne
c) występują w systemach o specjalizacji przedmiotowej
b) realizują tę samą operację na tych samych typach stanowisk dla zbioru różnych wyrobów
d) pomiędzy stanowiskami występują powiązania produkcyjne
a) Gniazda technologiczne
b) realizują tę samą operację na tych samych typach stanowisk dla zbioru różnych wyrobów
Do niektórych funkcji koordynujących controllingu produkcji zaliczamy:
c) Koordynację planowania i kontroli produkcji
b) Koordynację strategicznego i operatywnego planowania produkcji
a) Koordynację poszczególnych planów produkcyjnych
c) Koordynację planowania i kontroli produkcji
b) Koordynację strategicznego i operatywnego planowania produkcji
a) Koordynację poszczególnych planów produkcyjnych
Ustawienia i przezbrojenia rozumiemy jako:
a) Czas ustawiania i przezbrojenia jest to czas pomiędzy ostatnią sztuką wyprodukowaną przed przezbrojeniem i pierwszą dobrą sztuką po przezbrojeniu
c) Najtrudniejsze do analizy przyczyny strat
b) Czas dodatkowych ustawień i rozgrzewania potrzebnych do uzyskania ciągłości produkcji
a) Czas ustawiania i przezbrojenia jest to czas pomiędzy ostatnią sztuką wyprodukowaną przed przezbrojeniem i pierwszą dobrą sztuką po przezbrojeniu
b) Czas dodatkowych ustawień i rozgrzewania potrzebnych do uzyskania ciągłości produkcji
Systemy MRP stosujemy, gdy chcemy:
c) Szczegółowo i skrupulatnie kalkulować koszty produkcji
b) Lepiej wykorzystać infrastrukturę techniczną
a) Dokładnie określić ilość potrzebnych do produkcji materiałów i terminy ich dostarczenia
c) Szczegółowo i skrupulatnie kalkulować koszty produkcji
b) Lepiej wykorzystać infrastrukturę techniczną
a) Dokładnie określić ilość potrzebnych do produkcji materiałów i terminy ich dostarczenia
Struktury rozproszone:
d) Występują w systemach o specjalizacji przedmiotowej
b) Realizują tę samą operację na tych samych stanowiskach dla zbioru różnych wyrobów
c) Pomiędzy stanowiskami występują powiązania produkcyjne (kooperacyjne)
a) Gniazda technologiczne
b) Realizują tę samą operację na tych samych stanowiskach dla zbioru różnych wyrobów
a) Gniazda technologiczne
Wskaźnik dostępności:
a) Bierze pod uwagę wszystkie przestoje, które powodują zatrzymanie procesu produkcji na pewien okres czasu
c) Uwzględnia w swojej strukturze czasy przezbrojeń
b) Jest sumą całkowitego czasu produkcji pomniejszonego o planowane przestoje
a) Bierze pod uwagę wszystkie przestoje, które powodują zatrzymanie procesu produkcji na pewien okres czasu
c) Uwzględnia w swojej strukturze czasy przezbrojeń
Metoda Kaizen:
b) Ciągłym doskonaleniu, usprawnianiu opartym na identyfikacji i eliminacji marnotrawstwa
a) Radykalnym, jednoczesnym usprawnieniu strumienia wartości
b) Ciągłym doskonaleniu, usprawnianiu opartym na identyfikacji i eliminacji marnotrawstwa
Tradycyjne wytwarzanie charakteryzuje się:
a) Orientacją na zdolności produkcyjne
b) Sterowanie programem produkcyjnym
d) Wytwarzanie grup wyrobów
c) Maksymalny podział pracy
a) Orientacją na zdolności produkcyjne
b) Sterowanie programem produkcyjnym
c) Maksymalny podział pracy
Cykl można skrócić:
b) Wielostrumieniowość przepływu
a) Równoległość przepływu
d) Prostopadłość …..
c) Odpowiednią kolejnością realizacji zadań
b) Wielostrumieniowość przepływu
a) Równoległość przepływu
c) Odpowiednią kolejnością realizacji zadań
Podstawowym celem controllingu produkcji jest:
b) narzędziem ukierunkowującym zarządzanie na wartość przedsiębiorstwa
c) Elementem systemu controllingu przedsiębiorstwa, który wykorzystując różne instrumenty wspiera działania kierownictwa
d) Nowoczesna metoda zarządzania przedsiębiorstwem skoncentrowana na realizacji wyznaczonych celów strategicznych
a) Dążenie do optymalizacji wyniku z jednoczesną dbałością o utrzymanie zdolności przedsiębiorstwa wytwórczych
d) Nowoczesna metoda zarządzania przedsiębiorstwem skoncentrowana na realizacji wyznaczonych celów strategicznych
a) Dążenie do optymalizacji wyniku z jednoczesną dbałością o utrzymanie zdolności przedsiębiorstwa wytwórczych
Wyróżniamy następujące formy struktur produkcyjnych elastycznych:
c) Elastyczna linia produkcyjna
d) Elastyczny zakład produkcyjny
b) Elastyczne gniazdo produkcyjne nieukierunkowane
a) Elastyczny model produkcyjny
c) Elastyczna linia produkcyjna
a) Elastyczny model produkcyjny
Controlling produkcji koncentruje się na:
b. Optymalizacji programu produkcji ze względu na koszty
a. Planowaniu i kontroli produktywności (relacji input-output w procesie produkcji) w celu jej wzrostu.
c. Optymalizacji programu produkcji ze względu na czas trwania procesu produkcji oraz magazynowania
d. Optymalizacji programu produkcji ze względu na zaangażowany kapitał
b. Optymalizacji programu produkcji ze względu na koszty
a. Planowaniu i kontroli produktywności (relacji input-output w procesie produkcji) w celu jej wzrostu.
c. Optymalizacji programu produkcji ze względu na czas trwania procesu produkcji oraz magazynowania
Controlling produkcji obejmuje całość zagadnień zawartych w:
b. Organizację procesu wytwarzania
c. Organizację procesów pomocniczych
d. Organizacje pracy na stanowiskach obróbczych
a. Działania poprzedzające proces wytwarzania
b. Organizację procesu wytwarzania
c. Organizację procesów pomocniczych
a. Działania poprzedzające proces wytwarzania
W szeregowaniu kolejności realizacji zadań produkcyjnych
b. stosuje się metody przybliżone
d. wybieramy kolejność charakteryzującą się najkrótszym czasem
c. w zastonowaniach praktycznych obliczenia należy przeprowadzić kilkoma metodami i wybrać charakteryzujące się najkrótszym czasem wykonania
a. ustala się taka kolejność obrobki, aby całkowity czas wykonania zadania był minimalny
b. stosuje się metody przybliżone
d. wybieramy kolejność charakteryzującą się najkrótszym czasem
c. w zastonowaniach praktycznych obliczenia należy przeprowadzić kilkoma metodami i wybrać charakteryzujące się najkrótszym czasem wykonania
a. ustala się taka kolejność obrobki, aby całkowity czas wykonania zadania był minimalny
wśród wybranych metod planowania i sterowania produkcją wykorzystywanych w controllingu produkcji wyróżniamy:
c. c/ harmonogramy karty Gantta
d. technologia optymalizacji produkcji – opt
a. metoda sciezki krytycznej – cpm
b. Jit/ karta kanban
c. c/ harmonogramy karty Gantta
d. technologia optymalizacji produkcji – opt
a. metoda sciezki krytycznej – cpm
b. Jit/ karta kanban
Plany programy — PP:
d. nie pozwala na stosowanie wydajniejszych maszyn i zmian w organizacji pracy.
b. łączy w sobie pozytywne cechy kart Gantt'a oraz kart czasu CPM z wykresami zapotrzebowania i dostaw r
a. metoda służy do planowania operacyjnego,
c. umożliwia kontrole terminowości wytwarzania wyrobów,
b. łączy w sobie pozytywne cechy kart Gantt'a oraz kart czasu CPM z wykresami zapotrzebowania i dostaw r
a. metoda służy do planowania operacyjnego,
c. umożliwia kontrole terminowości wytwarzania wyrobów,
Metoda Kaizen polega na:
b. ciągłym doskonaleniu, usprawnianiu opartym na identyfikacji i eliminacji marnotrawstwa (Muda),
c. opracowaniu i monitorowaniu celów,
a. radykalnym, jednorazowym usprawnieniu Strumienia Wartości,
d. poziomowaniu produkcji — Leveling — która utrzymuje stałe wolumeny produkcji.
b. ciągłym doskonaleniu, usprawnianiu opartym na identyfikacji i eliminacji marnotrawstwa (Muda),