Fiszki

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Test w formie fiszek Biologia klasa 7, dział 3: Układ pokarmowy, test z podręcznika "Puls Życia" wydawnictwa Nowa Era
Ilość pytań: 34 Rozwiązywany: 103036 razy
Zaznacz cechy białek:
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
stanową materiał zapasowy organizmu
odpowiadają za transport substancji w organizmie
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
dostarczają organizmowi energię
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
odpowiadają za transport substancji w organizmie
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
C
A
K
B12
B9
D
C
B12
B9
Żółć wytwarzana jest w:
dwunastnicy
wątrobie
trzustce
żołądku
wątrobie
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
zwiększają powierzchnię wchłaniania
rozkładają cukry
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
wytwarzają enzymy trawienne
zwiększają powierzchnię wchłaniania
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
28
30
36
32
32
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są
węglowodany
białka
tłuszcze
węglowodany
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy egozgenne
aminokwasy endodenne
aminokwasy egozgenne
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
warzywa, owoce i zboża
mięso i jaja
ryby i owoce morza
produkty mleczne
warzywa, owoce i zboża
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
obronne
receptorowe
sygnałowe
budulcowe
receptorowe
Dobrym źródłem wapnia są:
ryby morskie
zielona warzywa liściaste
owoce cytrusowe, pietruszka
mleko, sery i jaja
mleko, sery i jaja
Niedobór witaminy D3 powoduje:
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej
zaburzenia krzepliwości krwi
bóle mięśni
osteoporozę, krzywicę
osteoporozę, krzywicę
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Salmonella
E. coli
Helicobacter pylori
Staphylococcus aureus
Helicobacter pylori
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
otyłość
nadwaga
anoreksja
bulimia
anoreksja
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
D
C
B6
A
masło, mleko, tran
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
orzechy, soja, drożdże
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
D
masło, mleko, tran
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
B6
orzechy, soja, drożdże
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
trzustce
żołądku
jamie ustnej
wątrobie
żołądku
Zaznacz gruczoły trawienne.
trzustka
ślinianki
żołądek
wątroba
dwunastnica
trzustka
ślinianki
wątroba
Uzupełnij zdanie dotyczące spożywania wody.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około
. . . . . . . .
, a dorosłych kobiet w
. . . . . . . .
z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około
. . . . . . . .
wody dziennie.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około 60%, a dorosłych kobiet w 55% z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około 2 litrów wody dziennie.
Zaznacz cukry proste.
glikogen
glukoza
skrobia
fruktoza
glukoza
fruktoza
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
5
6
4
3
5
Zmniejszona odporność, owrzodzenie dziąseł i wypadanie zębów to skutki niedoboru:
żelaza
fluoru
witaminy A
witaminy C
witaminy C