Fiszki

Klasa 7, dział 3 - Układ pokarmowy

Test w formie fiszek Biologia klasa 7, dział 3: Układ pokarmowy, test z podręcznika "Puls Życia" wydawnictwa Nowa Era
Ilość pytań: 34 Rozwiązywany: 119332 razy
Zaznacz cechy białek:
stanową materiał zapasowy organizmu
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
dostarczają organizmowi energię
odpowiadają za transport substancji w organizmie
są podstawowym materiałem budulcowym komórek
umożliwiają odbieranie informacji ze środowiska
odpowiadają za transport substancji w organizmie
Które z witamin rozpuszczalne są w wodzie?
A
B9
B12
C
K
D
B9
B12
C
Żółć wytwarzana jest w:
wątrobie
żołądku
dwunastnicy
trzustce
wątrobie
Jaka jest rola kosmków w jelicie cienkim?
rozkładają cukry
rozbijają tłuszcz na mniejsze cząsteczki
wytwarzają enzymy trawienne
zwiększają powierzchnię wchłaniania
zwiększają powierzchnię wchłaniania
Ile zębów stałych ma dorosły człowiek?
30
32
28
36
32
Podstawowym źródłem energii dla organizmu są
węglowodany
białka
tłuszcze
węglowodany
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i pobiera je z pokarmu to
aminokwasy endodenne
aminokwasy egozgenne
aminokwasy egozgenne
Co jest najbogatszym źródłem węglowodanów?
warzywa, owoce i zboża
produkty mleczne
mięso i jaja
ryby i owoce morza
warzywa, owoce i zboża
Które białka umożliwiają nam odbieranie informacji ze środowiska?
obronne
sygnałowe
budulcowe
receptorowe
receptorowe
Dobrym źródłem wapnia są:
zielona warzywa liściaste
owoce cytrusowe, pietruszka
mleko, sery i jaja
ryby morskie
mleko, sery i jaja
Niedobór witaminy D3 powoduje:
osteoporozę, krzywicę
zaburzenia krzepliwości krwi
bóle mięśni
zapalenie skóry i śluzówki jamy ustnej
osteoporozę, krzywicę
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Helicobacter pylori
Staphylococcus aureus
Salmonella
E. coli
Helicobacter pylori
Zaburzenie odżywiania polegające na jedzeniu mniej niż potrzebuje tego organizm to
anoreksja
otyłość
nadwaga
bulimia
anoreksja
Połącz w parę witaminę z jej źródłem.
D
C
B6
A
masło, mleko, tran
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
orzechy, soja, drożdże
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
D
masło, mleko, tran
C
owoce cytrusowe, pietruszka, kapusta
B6
orzechy, soja, drożdże
A
żółte owoce i warzywa, jaja, mięso
Pepsyna jest enzymem produkowanym w:
jamie ustnej
trzustce
wątrobie
żołądku
żołądku
Zaznacz gruczoły trawienne.
trzustka
żołądek
ślinianki
wątroba
dwunastnica
trzustka
ślinianki
wątroba
Uzupełnij zdanie dotyczące spożywania wody.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około
. . . . . . . .
, a dorosłych kobiet w
. . . . . . . .
z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około
. . . . . . . .
wody dziennie.
Woda jest bardzo istotnym składnikiem ludzkiego organizmu. Ciało dorosłego mężczyzny składa się w około 60%, a dorosłych kobiet w 55% z wody. Aby utrzymywać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu należy pić około 2 litrów wody dziennie.
Zaznacz cukry proste.
glukoza
fruktoza
glikogen
skrobia
glukoza
fruktoza
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
5
4
3
6
5
Zmniejszona odporność, owrzodzenie dziąseł i wypadanie zębów to skutki niedoboru:
witaminy A
żelaza
witaminy C
fluoru
witaminy C