Test w formie fiszek Sprawdzian z lekcji biologii dla klasy 7. Przygotowany na podstawie podręcznika wydawnictwa Nowa Era.
Ilość pytań: 9
Rozwiązywany: 7412 razy
Jaki procent masy ciała człowieka stanowi woda?
około 80%
około 65%
około 55%
około 70%
około 70%
Które witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach?
C
E
D
B2
K
A
E
D
K
A
Uzupełnij zdanie dotyczące witamin.
Nadmiar witamin rozpuszczalnych w
. . . . . . . .
jest groźny dla człowieka, ponieważ są one magazynowane w organizmie i mogą prowadzić do zatruć. Witaminy rozpuszczalne w
. . . . . . . .
nie są magazynowane w organizmie więc ich nadmiar w diecie nie stanowi zagrożenia.
Nadmiar witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jest groźny dla człowieka, ponieważ są one magazynowane w organizmie i mogą prowadzić do zatruć. Witaminy rozpuszczalne w wodzie nie są magazynowane w organizmie więc ich nadmiar w diecie nie stanowi zagrożenia.
Połącz witaminę z pokarmem, w którym można ją spotkać.
C
B12
A
K
B6
pietruszka, kapusta, truskawki
mleko, ryby
żółte owoce i warzywa, mięso, tran
zielone warzywa liściaste, orzechy, wątroba
soja, fasola, orzechy
C
pietruszka, kapusta, truskawki
B12
mleko, ryby
A
żółte owoce i warzywa, mięso, tran
K
zielone warzywa liściaste, orzechy, wątroba
B6
soja, fasola, orzechy
Niedobór której z witamin prowadzi do zaburzeń krzepnięcia krwi?
witaminy K
witaminy D
witaminy B6
witaminy C
witaminy K
Jak długo człowiek jest w stanie przeżyć bez wody?
od 2 do 4 dni
od tygodnia do 10 dni
od 10 dni do 2 tygodni
od 4 dni do tygodnia
od 2 do 4 dni
Połącz mikro i makroelementy z ich źródłem.
wapń
magnez
jod
żelazo
potas
sery, jaja, mleko
orzechy, kasza gryczana, kakao, banany
ryby morskie i owoce morza
wątroba, mięso, pestki dynii
grzyby, banany, mięso, ryby
wapń
sery, jaja, mleko
magnez
orzechy, kasza gryczana, kakao, banany
jod
ryby morskie i owoce morza
żelazo
wątroba, mięso, pestki dynii
potas
grzyby, banany, mięso, ryby
Zaznacz zdania prawdziwe.
Niedobór wapnia jest przyczyną osłabienia kości i próchnicy zębów.
Niedobory witaminy A są przyczyną niedokrwistości i zmniejszonej odporności.
Witaminy muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem ponieważ organizm ich nie wytwarza.
Żelazo, fluor, jod i selen zaliczamy do makroelementów.
Niedobory fosforu są przyczyną krzywicy i bólu mięśni.
Drożdże, warzywa liściaste, orzechy, wątroba to dobre źródła witaminy B9.
Niedobór wapnia jest przyczyną osłabienia kości i próchnicy zębów.
Witaminy muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem ponieważ organizm ich nie wytwarza.
Niedobory fosforu są przyczyną krzywicy i bólu mięśni.
Drożdże, warzywa liściaste, orzechy, wątroba to dobre źródła witaminy B9.