Fiszki

biochemia, kolos 2 wykłady, Metabolizm tłuszczów cz. 1

Test w formie fiszek biochemia, kolos 2, pytania WŁASNE, abcd jednokrotnego wyboru, prawda/ fałsz wielokrotnego wyboru, lipidy, FA, acyloglicerole, trawienie tłuszczów pokarmowych, rozpad TAG, resynteza i reestryfikacja, chylomikrony prof. Maciejczyk
Ilość pytań: 26 Rozwiązywany: 245 razy
wskaż prawdziwe
1. najwięcej FFA jest w osoczu w warunkach głodzenia
2. duża część FA o krótkich łańcuchach są prekursorami prostaglandyn
3. przyłączanie FA do białek powoduje ich zmniejszoną zdolność do integrowania się z błonami
1. najwięcej FFA jest w osoczu w warunkach głodzenia
2. przyłączanie FA do białek powoduje ich zmniejszoną zdolność do integrowania się z błonami

- FA o długich łańcuchach są prekursorami prostaglandyn

Kwasy tłuszczowe FA
w wartościach pKa większych od pH dominuje forma zjonizowana
zbudowane są z hydrofilowego łańcucha węglowodorowego, na końcu którego znajduje się gr. karboksylowa
FA nie zawierają wiązań podwójnych
długołańcuchowe FA muszą być transportowane we krwi w połączeniu z białkiem
długołańcuchowe FA muszą być transportowane we krwi w połączeniu z białkiem

- łańcuch hydrofobowy

- pH>pKa --> forma zjonizowana, więc warunki fizjologiczne też

pKa gr. karboksylowej = 4,8

- mogą być wielonienasycone

wskaż prawdziwe
1. wiązania podwójne w FA mogą występować w dowolnej kofiguracji
2. FA zawierające powyżej 10 at. C uważane są za długie

- w. podwójne nigdy nie występują w bezpośrednim sąsiedztwie

- 2-4 - krótkie

- 6-12 średnie

- 14-20 długie

- >22 bardzo długie

najkrótszym z wymienionych FA jest kwas
arachidonowy
linolowy
palmitylooleinowy
oleinowy
palmitylooleinowy

- palmitylooleinowy - 16 at. C

- oleinowy - przy 9. w.

- linolowy - przy 6. w. - obydwa 18. at. C, różnica przy położeniu w. podwójnego

- arachidonowy - 20 at. C, wiązanie przy 6 C

FA w organizmie człowieka
wraz ze wzrostem długości łańcucha spada temp topnienia
większość to FA o konfiguracji trans
obecność w. podwójnych powoduje obniżenie temp topnienia
wszystkie FA mają łańcuchy proste
obecność w. podwójnych powoduje obniżenie temp topnienia

1. U ludzi większość FA to kwasy nasycone lub jednonienasycone o konfiguracji cis zawierające parzystą liczbę atomów C

2. W miarę wzrostu liczby atomów C w cząsteczce FA rośnie jego temperatura topnienia

3. obecność wiązań podwójnych powoduje

obniżenie tej temperatury

4. wyjątek: kwas FITANOWY występujący

w mleku

! niezbędne kwasy tłuszczowe
niektóre niezbędne kwasy tłuszczowe mogą być syntetyzowane w organizmie np kwas alfa-linolenowy
kwas arachidonowy jest niezbędnym kwasem tłuszczowym niezależnie od okoliczności
niedobory niezbędnych FA zdarzają się stosunkowo często
kwas linolowy jest prekursorem kw. arachidonowego
kwas linolowy jest prekursorem kw. arachidonowego

1. Kwas linolowy (prekursor

kwasu arachidonowego)

- kwas α-linolenowy (prekursor kwasów tłuszczowych ω-3)

są dla ludzi niezbędnymi FA

2. Niedobory niezbędnych FA zdarzają się rzadko (sucha skóra)

3. Nie są syntetyzowane

w organizmie i muszą być pozyskiwane wraz z dietą

4. Kwas arachidonowy

staje się niezbędnym kwasem tłuszczowym, gdy kwas linolowy nie jest dostarczany wraz z dietą

wskaż prawdziwe - acyloglicerole
1. acyloglicerole są estrami glicerolu i FA
2. w skład TAG częściej wchodzą jednakowe reszty FA
3. w pozycji C1 zwykle występuje kwas nasycony
4. w pozycji C3 zwykle występuje kwas nienasycony
1. acyloglicerole są estrami glicerolu i FA
2. w pozycji C1 zwykle występuje kwas nasycony

1. estrami glicerolu i FA

2. W skład cząsteczki TAG mogą wchodzić reszty jednakowych (rzadko) lub różnych (często) FA

3. W pozycji C1 występuje zwykle kwas nasycony

4. W pozycji C3 równie często występuje FA nasycony

co nienasycony

wskaż prawdziwe - acyloglicerole
1. obecność nienasyconych FA obniża temp topnienia acylogliceroli
2. TAG nie mogą tworzyć stabilnych miceli
3. są głównym rezerwuarem energii dla organizmu człowieka
4. magazynowane w formie bezwodnej
5. są w wysokim stopniu zredukowane
1. obecność nienasyconych FA obniża temp topnienia acylogliceroli
2. TAG nie mogą tworzyć stabilnych miceli
3. są głównym rezerwuarem energii dla organizmu człowieka
4. magazynowane w formie bezwodnej
5. są w wysokim stopniu zredukowane

1. Obecność nienasyconych FA obniża temperaturę topnienia acylogliceroli

2. jedynie śladowo rozpuszczalne w wodzie i nie mogą tworzyć stabilnych miceli

– asocjują ze sobą w WAT, gdzie występują w postaci dużych (niemal bezwodnych) kropel tłuszczu

3. Są głównym rezerwuarem energii dla organizmu człowieka

4. magazynowane w formie bezwodnej – stanowią ok. 60-90% masy tkanki tłuszczowej

5. W przeciwieństwie do cukrów są w wysokim stopniu zredukowane

wskaż prawdziwe - acyloglicerole
1. stosunek H:O w TAG jest wielokrotnie niższy niż w cukrach
2. utlenianie 1g tłuszczu do CO2 i H2O dostarcza dwukrotnie więcej energii niż utlenianie cukrów i aminokwasów
1. utlenianie 1g tłuszczu do CO2 i H2O dostarcza dwukrotnie więcej energii niż utlenianie cukrów i aminokwasów

1. stosunek H:O w TAG jest wielokrotnie wyższy niż w cukrach

2. Utlenienie 1g tłuszczu do CO2 i H2O dostarcza ponad dwukrotnie więcej (ok. 37 kJ/g)

energii niż utlenianie cukrów czy aminokwasów (ok. 17 kJ/g)

Trawienie tłuszczów pokarmowych
1. dorosły człowiek spożywa około 60-150g lipidów
2. około 70% ze spożytych lipidów stanowią TAG
3. trawienie lipidów w żołądku jest katalizowane 2 enzymy: lipazę językową i żołądkową
4. lipaza żołądkowa wykazuje się wysoką skutecznością, natomiast znaczenie lipazy językowej jest wątpliwe
5. enzymy lipolityczne działają w układzie dwufazowym
1. dorosły człowiek spożywa około 60-150g lipidów
2. trawienie lipidów w żołądku jest katalizowane 2 enzymy: lipazę językową i żołądkową
3. enzymy lipolityczne działają w układzie dwufazowym

1. Dorosły człowiek spożywa w ciągu doby

60-150 g lipidów

2. z czego ponad 90% stanowią TAG

3. Trawienie lipidów (lipoliza) rozpoczyna

się w żołądku.

- Proces katalizuje lipaza językowa pochodząca

z gruczołów obecnych na tylnej powierzchni języka oraz lipaza żołądkowa wydzielana przez śluzówkę żołądka

4. Oba enzymy są względnie stabilne w pH 4-6,

więc ich skuteczność lipolityczna u dorosłego człowieka jest wątpliwa (pH soku żołądkowego wynosi 1-2)

5. wydajność lipolizy w żołądku jest niewielka, ponieważ enzymy lipolityczne działają w układzie dwufazowym – na styku fazy wodnej (gdzie jest enzym) i lipidowej (gdzie jest obecny substrat)

Lipaza językowa i żołądkowa
mogą uwalniać hydrolitycznie FA z TAG, które zawierają FA o długich łańcuchach (tłuszcze mleka)
właściwe trawienie lipidów odbywa się w żołądku w obecności kwasu solnego
u osób z niewydolnością trzustki brak aktywności lipazy trzustkowej całkowicie uniemożliwia trawienie tłuszczów
odgrywają szczególnie ważną rolę w trawieniu lipidów u niemowląt
odgrywają szczególnie ważną rolę w trawieniu lipidów u niemowląt

1. odgrywają szczególnie ważną rolę w trawieniu lipidów u niemowląt

2. Są także ważnymi enzymami trawiennymi u osób z niewydolnością trzustki (umożliwiają trawienie TAG, pomimo całkowitego lub prawie całkowitego

braku aktywności lipazy trzustkowej)

3. Uwalniają hydrolitycznie FA z cząsteczek TAG, zwłaszcza tych, które zawierają FA o krótkiej lub średniej długości łańcucha (

! trawienie tłuszczów pokarmowych
detergenty zmniejszają napięcie powierzchniowe
kulisty kształt kropelek tłuszczu jest korzystny przy trawieniu
emulgacja zachodzi tylko pod wpływem określonych związków takich jak fosfolipidy
podczas emulgacji zmienia się sumaryczna objętość kropli tłuszczu
detergenty zmniejszają napięcie powierzchniowe

1. Kulisty kształt kropel jest bardzo niekorzystny

(ma małą powierzchnię w stosunku do objętości)

2. Sole kwasów żółciowych i fosfolipidy pochodzące z żółci

(a obecne w dwunastnicy) pełnią funkcję detergentów

– zmniejszają napięcie powierzchniowe

3. sumaryczna objętość się nie zmienia, natomiast sumaryczna powierzchnia ulega zwielokrotnieniu

4. Emulgacja dokonuje się także poprzez mechaniczne mieszanie trawionej masy pokarmowej z fazą wodną dzięki perystaltyce jelit

Lipaza trzustkowa
1. odłącza od TAG FA przy skrajnych atomach C1 i C3 glicerolu
2. w wydzielinie trzustki w bardzo dużym stężeniu
3. produktami trawienia jest mieszanina FFA i 2-diacylogliceroli
1. odłącza od TAG FA przy skrajnych atomach C1 i C3 glicerolu
2. w wydzielinie trzustki w bardzo dużym stężeniu

1. Działając na TAG odłącza FA przy skrajnych atomach węgla C1 i C3 glicerolu

2. Obecna jest w wydzielinie trzustki w dużym stężeniu (2-3% białka całkowitego)

– jest bardzo wydajna katalitycznie (tylko poważne niedobory enzymu

mogą skutkować upośledzonym wchłanianiem tłuszczów)

3. produktami jest mieszanina 2-monoacylogliceroli i FFA

Lipaza trzustkowa obecna jest w wydzielinie trzustki w stężeniu
2-3% białka całkowitego
4-8% białka całkowitego
18-30% białka całkowitego
15-20% białka całkowitego
2-3% białka całkowitego
! Kolipaza
1. wiąże się z lipaza w stosunku stechiometrycznym 1:1
2. pomaga w zakotwiczeniu i stabilizacji enzymu na granicy faz
3. jest syntetyzowana w formie zymogenu, aktywowanego przez pepsynę
4. hamuje aktywność lipazy w warunkach kwasowych
1. wiąże się z lipaza w stosunku stechiometrycznym 1:1
2. pomaga w zakotwiczeniu i stabilizacji enzymu na granicy faz

1. Wiąże się z lipazą w stosunku stechiometrycznym 1:1

2. pomaga w zakotwiczeniu i stabilizacji enzymu na granicy fazy wodnej i olejowej

3. syntetyzowana jest w formie zymogenu (prokolipaza) aktywowanego przez trypsynę

4. przywraca także aktywność lipazie w obecności związków hamujących jej aktywność

! Kolipaza
orlistat jest bezpiecznie stosowanym lekiem u osób z otyłością
orlistat hamuje aktywność lipazy żołądkowej i trzustkowej
jest pierwszym białkiem uczestniczącym w trawieniu TAG
Orlistat = tetrahydroksypolistatyna
orlistat hamuje aktywność lipazy żołądkowej i trzustkowej

1. Drugim białkiem uczestniczącym w trawieniu TAG jest kolipaza

2. Orlistat = tetrahydroLIPOstatyna

3. hamuje lipazę żołądkową i trzustkową, zmniejszając absorpcję tłuszczów

i prowadząc do utraty wagi

4. został wycofany ze względu na niepożądane działania uboczne

Inne enzymy
1. Fosfolipaza A2 uwalnia 1 cz. FA z pozycji 1 glicerolu fosfolipidu
2. Fosfolipaza wymaga obecności soli trzustkowych w celu uzyskania optymalnej aktywności
3. Esteraza cholesterolowa hydrolizuje cholesterol
4. większość cholesterolu w diecie występuje w formie wolnej
1. Fosfolipaza wymaga obecności soli trzustkowych w celu uzyskania optymalnej aktywności
2. większość cholesterolu w diecie występuje w formie wolnej

1. Fosfolipaza A2 zawarta w soku trzustkowym rozkłada fosfolipidy

- Uwalnia jedną cząsteczkę FA z pozycji 2 glicerolu fosfolipidu pozostawiając lizofosfolipid

– na przykład fosfatydylocholina staje się lizofosfatydylocholiną (pozostający w niej FA w pozycji 1 może być uwolniony przez lizofosfolipazę, pozostawiając glicerofosfozasadę, która może być nadal trawiona, wchłonięta lub wydalona z kałem)

2. występuje w formie proenzymu. Aktywowana jest przez trypsynę

oraz wymaga obecności soli żółciowych w celu uzyskania optymalnej aktywności

3. Esteraza cholesterolowa hydrolizuje estry cholesterolu uwalniając cholesterol

i FFA

4. Większość cholesterolu diety występuje jednak w formie wolnej, a tylko 10-15% w postaci zestryfikowanej

Zawartość cholesterolu w diecie w formie zestryfikowanej
10-15%
5-15%
5-10%
0-10%
10-15%
Kontrola trawienia tłuszczów
1. cholecystokinina jest produkowana przez błonę śluzową żołądka w odpowiedzi na obecność lipidów
2. pobudza komórki trzustki do wydzielania enzymów trawiennych
3. cholecystokinina obkurcza pęcherzyk żółciowy, uwalniając jego zawartość
1. pobudza komórki trzustki do wydzielania enzymów trawiennych
2. cholecystokinina obkurcza pęcherzyk żółciowy, uwalniając jego zawartość

1. Komórki błony śluzowej dwunastnicy i jelita czczego – w odpowiedzi na obecność lipidów

i częściowo nadtrawionych białek w treści jelitowej – produkują cholecystokininę.

2. pobudza komórki trzustki do wydzielania enzymów trawiennych

3. obkurcza pęcherzyk żółciowy, uwalniając jego zawartość

(sole kwasów żółciowych, fosfolipidy, wolny cholesterol) do światła dwunastnicy

Kontrola trawienia tłuszczów - sekretyna
1. sekretyna jest produkowana przez ścianę dwunastnicy
2. zmniejsza zawartość wodorowęglanów
3. bodźcem do wydzielania jest kwas solny
4. odpowiada za stworzenie optymalnego pH dla enzymów
1. sekretyna jest produkowana przez ścianę dwunastnicy
2. bodźcem do wydzielania jest kwas solny
3. odpowiada za stworzenie optymalnego pH dla enzymów

1. Ściana dwunastnicy produkuje sekretynę

2. hormon pobudzający wydzielanie soku trzustkowego i ZWIĘKSZAJĄCY zawartość wodorowęglanów

3. Bodźcem do jego wydzielania jest kwas solny pochodzący z treści żołądkowej przechodzącej do dwunastnicy

4. Mechanizm ten umożliwia zobojętnienie kwaśnej treści żołądkowej przez wodorowęglan i stworzenie optymalnego

pH dla działania enzymów trzustkowych

! Mieszane micele
utworzenie miceli jest niezbędne do wchłaniania FA
FFA, cholesterol i fosfolipidy tworzą mieszane micele
elementy lipidowe łączą się z grupami hydrofobowymi skierowanymi na zewnątrz
2-monoacyloglicerole nie mogą tworzyć (w swojej formie) mieszanych miceli
FFA, cholesterol i fosfolipidy tworzą mieszane micele

1. Poszczególne elementy lipidowe mieszanych miceli łączą się grupami hydrofobowymi, skierowanymi do ich wnętrza

2. FA o krótkim i średnio długim łańcuchu mogą wchłaniać się bezpośrednio, bez potrzeby

tworzenia mieszanych miceli

3./4. FFA, wolny cholesterol i 2-monoacyloglicerole wraz z solami kwasów żółciowych

i fosfolipidami tworzą mieszane micele

Resynteza i reestryfikacja TAG
nowopowstałe TAG wiążą się z albuminą i są transportowane do nerek
w procesie resyntezy zostają zużyte 2 cz. ATP
resynteza zachodzi w komórkach błony śluzowej jelita
najsilniej reestryfikacji podlegają FA o krótkich i średnich łańcuchach
resynteza zachodzi w komórkach błony śluzowej jelita

1. W komórkach błony śluzowej jelita następuje resynteza TAG i estrów cholesterolu

2. W procesie tym następuje zużycie 2 wiązań pirofosforanowych – nakład energii

jest równoważny zużyciu 2 cząsteczek ATP - NIE 2 ATP, bo zużywa się 1 ATP a powstaje AMP

3. FA o krótkim i średnio długim łańcuchu (12 i mniej at. C) nie ulegają konwersji do form aktywnych i nie uczestniczą w procesie reestryfikacji

4. Są wchłaniane bezpośrednio do krążenia wrotnego, wiążą się z albuminą osocza i są przenoszone do wątroby

! Chylomikrony - wskaż prawdziwe
1. nadaje powstałym kompleksom rozpuszczalność w środowisku wodnym
2. nie mieszają się z krwią
3. hydrofilna powłoka składa się z białek, fosfolipidów i wolnego cholestrerolu
1. nadaje powstałym kompleksom rozpuszczalność w środowisku wodnym
2. hydrofilna powłoka składa się z białek, fosfolipidów i wolnego cholestrerolu

1. Powłoka ta stabilizuje powstałe kompleksy i nadaje im rozpuszczalność w środowisku wodnym

2. Wraz z limfą wędrują przez przewód piersiowy do lewej żyły podobojczykowej, gdzie mieszają się z krwią

3. Cząsteczki TAG i estrów cholesterolu zostają otoczone hydrofilną powłoką złożoną z białek, fosfolipidów i wolnego cholesterolu (agregują w środowisku wodnym)

! Chylomikrony - wskaż prawdziwe
1. Lipaza lipoproteinowa jest syntetyzowana przez wątrobę i mózg
2. TAG są syntetyzowane i magazynowane w wątrobie
3. Lipaza lipoproteinowa inicjuje rozpad TAG do glicerolo-2-fosforanu i FFA
4. adipocyty wiążą FA z glicerolem tworząc TAG
1. Lipaza lipoproteinowa inicjuje rozpad TAG do glicerolo-2-fosforanu i FFA
2. adipocyty wiążą FA z glicerolem tworząc TAG

1. Enzym ten syntetyzowany jest przez większość narządów (z wyjątkiem wątroby i mózgu)

2. Również wątroba syntetyzuje TAG, lecz ich nie magazynuje

TAG powstałe w hepatocytach są pakowane w kompleksy lipoproteinowe frakcji VLDL

i wysyłane drogą krwi do innych narządów

3. Lipaza lipoproteinowa rozkłada TAG zawarte w chylomikronach do glicerolo-2-fosforanu i FFA

4. adipocyty

wiążą je z glicerolem, tworząc na powrót TAG (przechowywane są w tych

komórkach do czasu aż będą potrzebne do celów metabolicznych)

! Rozkład TAG w komórkach - wskaż prawdziwe
1. głównie w adipocytach
2. podlega regulacji hormonalnej
3. lipoliza TAG katalizowana przez lipazę hormonowrażliwą
1. głównie w adipocytach
2. podlega regulacji hormonalnej
3. lipoliza TAG katalizowana przez lipazę hormonowrażliwą

1. Mechanizm rozpadu TAG w komórkach (przede wszystkich w adipocytach)

jest podobny do ich rozpadu w przewodzie pokarmowym, ale podlega

regulacji hormonalnej

2. Uwalnianie FA zmagazynowanych w postaci TAG w adipocytach zachodzi na drodze lipolizy katalizowanej przez lipazę hormonowrażliwą

Enzym ten odłącza FA związane z C1 lub C3 glicerolu

! Rozkład TAG w komórkach - lipaza hormonowrażliwa
Adrenalina, noradrenalina i glukagon
. . . . . . . .
ąą enzym prowadząc do jego
. . . . . . . .
, podczas gdy insulina go
. . . . . . . .
, co
. . . . . . . .
lipolizę.
Adrenalina, noradrenalina i glukagon fosforylująąą enzym prowadząc do jego aktywacji, podczas gdy insulina go defosforyluje, co hamuje lipolizę.

Adrenalina, noradrenalina i glukagon fosforylują enzym prowadząc do jego aktywacji,

podczas gdy insulina go defosforyluje, co unieczynnia enzym i hamuje lipolizę

Powiązane tematy

#kolos #biochemia #bankowski #lipidy

Inne tryby