Fiszki

Organiczne składniki pokarmowe

Test w formie fiszek Sprawdzian lekcji biologii dla klasy 2 liceum/technikum. Poziom podstawowy. Przygotowany na podstawie podręcznika wydawnictwa Nowa Era.
Ilość pytań: 13 Rozwiązywany: 89 razy
Zaznacz monosacharydy.
laktoza
maltoza
galaktoza
fruktoza
glukoza
sacharoza
galaktoza
fruktoza
glukoza
Podaj nazwę cukru pełniącego funkcję zapasową.
glikogen
Jakie jest dobowa zalecana ilość spożycia błonnika pokarmowego dla młodzieży?
10 g
30 g
20 g
40 g
20 g
Ile rodzajów aminokwasów buduje białka?
12
24
20
5
20
Zaznacz zdania prawdziwe.
1. Białka pełnowartościowe zawarte są wyłącznie w pokarmach roślinnych.
2. Najlepszym źródłem NNKT są oleje roślinne i ryby morskie.
3. Kwasy omega-3 i omega-6 należą do NNKT.
1. Najlepszym źródłem NNKT są oleje roślinne i ryby morskie.
2. Kwasy omega-3 i omega-6 należą do NNKT.
Zaznacz zdania prawdziwe.
1. Błonnik przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu.
2. Błonnik ma wysoką kaloryczność.
3. Nadmiar błonnika w diecie prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia i otyłości.
1. Błonnik przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu.
Aminokwasy, które jest w stanie produkować organizm człowieka to:
aminokwasy endogenne
Hemoglobina jest:
białkiem
polisacharydem
disacharydem
tłuszczem
białkiem
Zaznacz zdania prawdziwe.
1. Łączenie ze sobą różnych pokarmów roślinnych może dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów.
2. Tłuszcze są ciężkie i charakteryzują się niewielką objętością.
3. Tłuszcze są budulcem błon komórkowych.
1. Łączenie ze sobą różnych pokarmów roślinnych może dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów.
2. Tłuszcze są budulcem błon komórkowych.
Wymień cztery witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
A
D3
E
K
Kwasy tłuszczowe nienasycone charakteryzują się:
przynajmniej dwoma wiązaniami podwójnymi między atomami węgla
przynajmniej jednym wiązaniem podwójnym między atomami węgla
samymi wiązaniami pojedynczymi pomiędzy atomami węgla
przynajmniej jednym wiązaniem podwójnym między atomami węgla
Zaznacz zdania prawdziwe.
1. Nienasycone kwasy tłuszczowe nie są syntetyzowane w organizmie.
2. Nadmiar białek w diecie może prowadzić do uszkodzenia nerek.
3. Tłuszcze są niezbędne do syntezy niektórych hormonów.
1. Nienasycone kwasy tłuszczowe nie są syntetyzowane w organizmie.
2. Nadmiar białek w diecie może prowadzić do uszkodzenia nerek.
3. Tłuszcze są niezbędne do syntezy niektórych hormonów.
Ile wynosi prawidłowy stosunek kwasów omega-6 do omega-3?
5:1
8:1
3:1
7:1
5:1