Fiszki
chemia klasa 7 dział 1
Test w formie fiszek dział pierwszy
Ilość pytań: 28
Rozwiązywany: 1802 razy
obserwacje, czyli to, co
;
widać
słychać
czuć (węch)
to co można wziąć do ręki
czym są właściwości substancji ? (podpowiedź : cechy ................. które ja opisują i umożliwiają odróżnienie jej od innych substancji )
charakterystyczne
jakie właściwości substancji można badać za pomocą narządów zmysłów ?
stan skupienia
barwe
temperatura zamarzania
temperatura
zapach
twardość
smak
stan skupienia
barwe
temperatura
zapach
twardość
smak
przeprowadzając doświadczenia można ustalić inne właściwości substancji np.:
twardość
temperaturę wrzenia
temperaturę topnienia
smak
twardość
temperaturę wrzenia
temperaturę topnienia
warunki normalne :
(temperatura ) T = 273,15 K (0 stopni Celsjusza )
T = 20 stopni Celsjusza
(temperatura ) T = 273,15 K (0 stopni Celsjusza )
Właściwości fizyczne to :
gęstość
zapach
temperatury wrzenia i topnienia
barwa
twardość
połysk
stan skupienia
przewodnictwo elektryczne i cieplne
rozpuszczalność w wodzie i innych rozpuszczalnikach
gęstość
temperatury wrzenia i topnienia
barwa
twardość
połysk
stan skupienia
przewodnictwo elektryczne i cieplne
rozpuszczalność w wodzie i innych rozpuszczalnikach
Właściwości chemiczne to :
smak
zapach
toksyczność
aktywność chemiczna
palnść
stan skupienia
smak
zapach
toksyczność
aktywność chemiczna
palnść
gęstość oznaczamy symbolem ...
masę substancji oznaczamy symbolem....
objętość oznaczamy symbolem .......
Lód pływa po powierzchni wody, ponieważ ma ........ gęstość niż ona
mieszaniny jednorodne ich składników........... rozróżnić gołym okiem ani za pomocą prostych przyrządów optycznych
mieszaniny niejednirodne ic składniki rozróżnić gołym okiem ani za pomocą prostych przyrządów optycznych
mieszaniny niejednorodne możemy rozdzielić za pomocą :
destylacja(różne temperatury wrzenia)
dekantacje(zlanie cieczy znad osadu)
sączenia(filtracja)
sedymentacje (tworzy się osad)
dekantacje(zlanie cieczy znad osadu)
sączenia(filtracja)
sedymentacje (tworzy się osad)
metody rozdzielania mieszanin
sączenie
dekantacja
descylacja
sedymentacja
przelewanie mieszaniny niejednorodnej substancji stałej i cieczy przez sączek z bibuły filtracyjnej
zlanie cieczy znad osadu
metoda rozdzielania mieszaniny jednorodnej cieczy różniących się temperaturami wrzenia
opadanie na dno naczynia substancji stałej o gęstości większej od gęstości cieczy do której ją wsypano
sączenie
przelewanie mieszaniny niejednorodnej substancji stałej i cieczy przez sączek z bibuły filtracyjnej
dekantacja
zlanie cieczy znad osadu
descylacja
metoda rozdzielania mieszaniny jednorodnej cieczy różniących się temperaturami wrzenia
sedymentacja
opadanie na dno naczynia substancji stałej o gęstości większej od gęstości cieczy do której ją wsypano
metody rozdzielania mieszanin
siarka z żelazem
mąka z makiem
woda z piaskiem
woda z kredą
olej z wodą
woda z solą kuchanną
woda z alkocholem
zastosowanie magnesu
przesiewanie
dekantacja
sączenie
zastosowanie rozdzielacza
odparowanie
destylacja
siarka z żelazem
zastosowanie magnesu
mąka z makiem
przesiewanie
woda z piaskiem
dekantacja
olej z wodą
zastosowanie rozdzielacza
woda z solą kuchanną
odparowanie
woda z alkocholem
destylacja
procesy w których nie powstają nowe substancje (zgniecenie kartki) to :
zjawisko fizyczne
reakcja chemiczna
przemiany w wyniku któryck powstają nowe substancje o innych właściwościach (spalanie magnezu) to:
zjawisko fizyczne
reakcja chemiczna
zamiana
pary wodnej w lód
lód w parę wodną
woda w lód
lódu w wode
wody w parę wodną
pary wodnej w wode
resublimacja
sublimacja
krzepnięcie
topnienie
parowanie
skraplanie
pary wodnej w lód
resublimacja
lód w parę wodną
sublimacja
wody w parę wodną
parowanie
pary wodnej w wode
skraplanie
woda wrze w temperaturze ....... stopni Celsjusza
100