Fiszki

R11: Technik weterynarii, Wrzesień 2014

Test w formie fiszek Test kompetencji zawodowych dla technika weterynarii. Egzamin pisemny Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu realizacji zadań inspekcji weterynaryjnej, kwalifikacja R11, test z Września 2014
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 3250 razy
Krowa złamała nogę. Aby uratować wartość rzeźną zwierzęcia należy
jak najszybciej dostarczyć zwierzę do rzeźni
dokonać uboju sanitarnego
dokonać uboju z konieczności
poddać zwierzę eutanazji
dokonać uboju z konieczności
Badanie mięsa na obecność włośni jest obowiązkowe po uboju
bydła i strusi
dzików i danieli
świń i zajęcy
nutrii i koni
nutrii i koni
Zakaz szczepień obowiązuje przy
włośnicy
wściekliźnie
nosówce
pryszczycy
pryszczycy
Podczas transportu zwierzęta
muszą przez cały czas stać
można wciągnąć za rogi lub nogi do środka transportu
nie mogą być przywiązane za kółka nosowe
można przywiązywać za rogi
nie mogą być przywiązane za kółka nosowe
Podczas standardowego badania poubojowego tusze i narządy wewnętrzne świń poddaje się procedurze
nacięcia podłużnego serca tak, aby otworzyć komory i przeciąć przegrodę międzykomorową
nacięcia i zbadania węzłów chłonnych podżuchwowych
oględzin płuc, tchawicy i przełyku
badania dotykowego śledziony
oględzin płuc, tchawicy i przełyku
Badanie danego stada bydła w kierunku brucelozy przeprowadza się
dwa razy w roku
jeden raz w roku
co 3 lata
co 5 lat
co 5 lat
Materiałem do badań w kierunku choroby Aujeszkyego jest
krew
pień mózgu
mocz
filar przepony
krew
Organem Inspekcji Weterynaryjnej nie jest
Graniczny Lekarz Weterynarii
Wojewódzki Lekarz Weterynarii
Gminny Lekarz Weterynarii
Główny Lekarz Weterynarii
Gminny Lekarz Weterynarii
Ubój sanitarny to ubój zwierzęcia
w rzeźni po przeprowadzonej sanityzacji
w rzeźni o obniżonych warunkach higienicznych
chorego na chorobę zakaźną lub podejrzanego o zakażenie
po urazie lub wypadku
chorego na chorobę zakaźną lub podejrzanego o zakażenie
Do badania w kierunku BSE pobiera się próby od bydła poddanemu normalnemu ubojowi w wieku powyżej
72 miesięcy
48 miesięcy
96 miesięcy
24 miesięcy
96 miesięcy
Mleko UHT to mleko, które zostało poddane działaniu
bardzo wysokiej temperatury przez kilka sekund
niskiej temperatury przez kilka minut
bardzo niskiego ciśnienia przez kilkanaście sekund
promieniowania UV przez kilka sekund
bardzo wysokiej temperatury przez kilka sekund
Zdjęcie przedstawia kolczyk identyfikacyjny
świni
bydła
owcy
kozy
świni
Bezpieczeństwo zdrowotne żywności zapewnia
producent żywności
powiatowy lekarz weterynarii
Inspekcja Weterynaryjna
Państwowa Inspekcja Sanitarna
producent żywności
Tuberkulinizację bydła wykonuje się u zwierząt w wieku powyżej
3 tygodnia
6 miesiąca
6 tygodnia
3 miesiąca
6 tygodnia
Dokument "Informacje dotyczące łańcucha żywnościowego zwierząt kierowanych do uboju"wypełnia
właściciel rzeźni
właściciel zwierząt
urzędowy lekarz weterynarii
kierowca wiozący zwierzęta
właściciel zwierząt
Do badania mięsa na obecność włośni metodą wytrawiania próbki zbiorczej z zastosowaniem metody magnetycznego mieszania potrzebne są
pepsyna, HC1, woda z kranu
podpuszczka, HC1, woda destylowana
podpuszczka, H2S04, woda z kranu
pepsyna, H2S04, woda destylowana
pepsyna, HC1, woda z kranu
Wykaz chorób zakaźnych podlegających obowiązkowi rejestracji znajduje się w załączniku do
rozporządzenia MRiRW z dnia 16 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu danych zamieszczanych w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych
ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt
rozporządzenia MRiRW z dnia 21 listopada 2008 r. w sprawie wykazu chorób zakaźnych zwierząt, dla których sporządza się plany gotowości ich zwalczania
ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
Czy koty poddaje się obowiązkowemu szczepieniu przeciw wściekliźnie?
Nie
Tak, 1 raz w roku
Tak, tylko jeśli wychodzą z domu
Tak, raz na 2 lata
Nie
Na podstawie wyciągu z ustawy określ, których zadań nie pełni Inspekcja Weterynaryjna.
Kontroluje oznakowanie zwierząt w siedzibie stada
Wprowadza informacje o statusie epizootycznym stad
Prowadzi nadzór nad wydawaniem paszportów dla bydła
Sprawdza, czy bydło i koniowate mają paszporty
Prowadzi nadzór nad wydawaniem paszportów dla bydła
Jeśli materiał kategorii 3 miał kontakt z SRM to
należy go zdezynfekować i traktować jak materiał kategorii 3
należy całość potraktować jak SRM
należy materiał kategorii 3 przenieść do kategorii 2
nie trzeba podejmować żadnych działań
należy całość potraktować jak SRM