Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Układ pokarmowy
Test w formie fiszek odżywanie, układ pokarmowy; zakres gimnazjum
Ilość pytań:
12
Rozwiązywany:
8769 razy
Spalanie 1 g białka dostarcza:
5,7 kcal
7,2 kcal
3,5 kcal
4,1 kcal
4,1 kcal
Sole minaralne nie są składnikiem:
energetycznym
regulującym
budulcowym
energetycznym
Witamina, którą organizm syntetyzuje samodzielnie, to:
D3
D
D2
PP
D3
Niedobór witaminy A powoduje:
rogowacenie skóry
niedostateczną mineralizację kości
łuszczenie się skóry
anemię
kurzą ślepotę
rogowacenie skóry
łuszczenie się skóry
kurzą ślepotę
Do makrosładników należą:
siarka
magnez
chlor
żelazo
miedź
siarka
magnez
chlor
Niedobór boru powoduje:
zmieny w skórce
nie przewodzenie wody z solami mineralnymi
nieprawidłowy wzrost łagiewki pyłkowej
nie przewodzenie asymilatów
nieprawidłowy wzrost łagiewki pyłkowej
Kolejno ułożone odcinki jelita cienkiego, to:
dwunastnica -> jelito kręte -> jelito czcze
wątroba -> trzustka -> dwunastnica
dwunastnica -> jelito czcze -> jelito kręte
trzustka -> dwuastnica -> jelito czcze
dwunastnica -> jelito czcze -> jelito kręte
Enzym wchodzący w skład śliny, to:
lipaza
pepsyna
trypsyna
ptialina
ptialina
Enzym odpowiedzialny za ścinanie białka zawartego w mleku, to:
amylaza
podpuszczka
pepsyna
trypsyna
podpuszczka
Głównym "labolatorium chemicznym" organizmu, jest:
jelita
serce
trzustka
wątroba
wątroba
Salomella jest baterią występującą w:
warzywach i owocach
wieprzowinie i wołowinie
przetworach mlecznych, jajach i drobiu
każdym zakażonym rodzaju mięsa
przetworach mlecznych, jajach i drobiu
Tasiemczycą możemy się zarazić poprzez:
nie przestrzeganie higieny osobistej
spożycie zakażonego mięsa wołowego i wieprzowego
picie nieprzegotowanej wody
spożycie zakażonego mięsa drobiowego
spożycie zakażonego mięsa wołowego i wieprzowego
Powiązane tematy
#układ
#pokarmowy
#odżywanie
#gimnazjum
#biologia
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie