Formularz kontaktowy
Memorizer+

Wykup dostęp

Ta funkcja jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Fiszki

Układ pokarmowy

Test w formie fiszek odżywanie, układ pokarmowy; zakres gimnazjum
Ilość pytań: 12 Rozwiązywany: 9060 razy
Spalanie 1 g białka dostarcza:
7,2 kcal
5,7 kcal
4,1 kcal
3,5 kcal
4,1 kcal
Spalanie 1 g białka dostarcza:
7,2 kcal
5,7 kcal
4,1 kcal
3,5 kcal
Sole minaralne nie są składnikiem:
regulującym
energetycznym
budulcowym
energetycznym
Sole minaralne nie są składnikiem:
regulującym
energetycznym
budulcowym
Witamina, którą organizm syntetyzuje samodzielnie, to:
PP
D3
D
D2
D3
Witamina, którą organizm syntetyzuje samodzielnie, to:
PP
D3
D
D2
Niedobór witaminy A powoduje:
anemię
niedostateczną mineralizację kości
łuszczenie się skóry
kurzą ślepotę
rogowacenie skóry
łuszczenie się skóry
kurzą ślepotę
rogowacenie skóry
Niedobór witaminy A powoduje:
anemię
niedostateczną mineralizację kości
łuszczenie się skóry
kurzą ślepotę
rogowacenie skóry
Do makrosładników należą:
żelazo
siarka
magnez
miedź
chlor
siarka
magnez
chlor
Do makrosładników należą:
żelazo
siarka
magnez
miedź
chlor
Niedobór boru powoduje:
nie przewodzenie asymilatów
nie przewodzenie wody z solami mineralnymi
zmieny w skórce
nieprawidłowy wzrost łagiewki pyłkowej
nieprawidłowy wzrost łagiewki pyłkowej
Niedobór boru powoduje:
nie przewodzenie asymilatów
nie przewodzenie wody z solami mineralnymi
zmieny w skórce
nieprawidłowy wzrost łagiewki pyłkowej
Kolejno ułożone odcinki jelita cienkiego, to:
dwunastnica -> jelito czcze -> jelito kręte
wątroba -> trzustka -> dwunastnica
dwunastnica -> jelito kręte -> jelito czcze
trzustka -> dwuastnica -> jelito czcze
dwunastnica -> jelito czcze -> jelito kręte
Kolejno ułożone odcinki jelita cienkiego, to:
dwunastnica -> jelito czcze -> jelito kręte
wątroba -> trzustka -> dwunastnica
dwunastnica -> jelito kręte -> jelito czcze
trzustka -> dwuastnica -> jelito czcze
Enzym wchodzący w skład śliny, to:
ptialina
trypsyna
pepsyna
lipaza
ptialina
Enzym wchodzący w skład śliny, to:
ptialina
trypsyna
pepsyna
lipaza
Enzym odpowiedzialny za ścinanie białka zawartego w mleku, to:
pepsyna
podpuszczka
trypsyna
amylaza
podpuszczka
Enzym odpowiedzialny za ścinanie białka zawartego w mleku, to:
pepsyna
podpuszczka
trypsyna
amylaza
Głównym "labolatorium chemicznym" organizmu, jest:
trzustka
serce
wątroba
jelita
wątroba
Głównym "labolatorium chemicznym" organizmu, jest:
trzustka
serce
wątroba
jelita
Salomella jest baterią występującą w:
przetworach mlecznych, jajach i drobiu
warzywach i owocach
każdym zakażonym rodzaju mięsa
wieprzowinie i wołowinie
przetworach mlecznych, jajach i drobiu
Salomella jest baterią występującą w:
przetworach mlecznych, jajach i drobiu
warzywach i owocach
każdym zakażonym rodzaju mięsa
wieprzowinie i wołowinie
Tasiemczycą możemy się zarazić poprzez:
spożycie zakażonego mięsa wołowego i wieprzowego
nie przestrzeganie higieny osobistej
picie nieprzegotowanej wody
spożycie zakażonego mięsa drobiowego
spożycie zakażonego mięsa wołowego i wieprzowego
Tasiemczycą możemy się zarazić poprzez:
spożycie zakażonego mięsa wołowego i wieprzowego
nie przestrzeganie higieny osobistej
picie nieprzegotowanej wody
spożycie zakażonego mięsa drobiowego
Memorizer.pl

Cześć!

Wykryliśmy, że blokujesz reklamy na naszej stronie.

Reklamy, jak zapewne wiesz, pozwalają na utrzymanie i rozwój serwisu. W związku z tym prosimy Cię o ich odblokowanie by móc kontynuować naukę.

Wyłącz bloker reklam a następnie
Kliknij aby przeładować stronę
lub
Subskrybuj Memorizer+