Formularz kontaktowy
Memorizer+

Wykup dostęp

Ta funkcja jest dostępna dla użytkowników, którzy wykupili plan Memorizer+

Fiszki

Woda i roztwory wodne

Test w formie fiszek Sprawdzian z Chemii z zakresu wody i roztworów wodnych. Obliczanie stężeń, roztwory nasycone i nienasycone.
Ilość pytań: 20 Rozwiązywany: 39558 razy
Wskaż rodzaj wiązania między atomami w cząsteczce wody:
kowalencyje spolaryzowane
jonowe
kowalencyjne nespolaryzowane
koordynacyjne
kowalencyje spolaryzowane
Wskaż rodzaj wiązania między atomami w cząsteczce wody:
kowalencyje spolaryzowane
jonowe
kowalencyjne nespolaryzowane
koordynacyjne
Zaznacz poprawne stwierdzenie
cząsteczka wody ma budowę polarną, bo występują w niej dwa bieguny ( dodatni i ujemny )
cząsteczka wody jest dipolem tzn. ma budowę niepolarną
cząsteczka wody ma budowę polarną, bo występują w niej dwa bieguny ( północny i południowy )
cząsteczka wody ma budowę niepolarną, bo występują na niej dwa bieguny
cząsteczka wody ma budowę polarną, bo występują w niej dwa bieguny ( dodatni i ujemny )
Zaznacz poprawne stwierdzenie
cząsteczka wody ma budowę polarną, bo występują w niej dwa bieguny ( dodatni i ujemny )
cząsteczka wody jest dipolem tzn. ma budowę niepolarną
cząsteczka wody ma budowę polarną, bo występują w niej dwa bieguny ( północny i południowy )
cząsteczka wody ma budowę niepolarną, bo występują na niej dwa bieguny
Wybierz zestaw przemian wody w parę wodną i pary wodnej w wodę:
krzepnięcie, sublimacja
topnienie, krzepnięcie
sublimacja, resublimacja
parowanie, skraplanie
parowanie, skraplanie
Wybierz zestaw przemian wody w parę wodną i pary wodnej w wodę:
krzepnięcie, sublimacja
topnienie, krzepnięcie
sublimacja, resublimacja
parowanie, skraplanie
Do czterech probówek z wodą dodano niewielkie ilości: 1- mąki, 2-soli kuchennej, 3- białka jaja kurzego, 4-kredy. Wskaż gdzie powstała zawiesina.
kredy
mąki
białka jaja kurzego
soli
kredy
mąki
Do czterech probówek z wodą dodano niewielkie ilości: 1- mąki, 2-soli kuchennej, 3- białka jaja kurzego, 4-kredy. Wskaż gdzie powstała zawiesina.
kredy
mąki
białka jaja kurzego
soli
Wskaż właściwość wynikającą z polarnej budowy cząsteczki wody.
dobrze rozpuszczają się w wodzie substancje o budowie polarnej
dobrze rozpuszczają się w wodzie substancje stałe
dobrze rozpuszczają się w wodzie substancje o budowie niepolarnej
dobrze rozpuszczają się w wodzie substancje gazowe
dobrze rozpuszczają się w wodzie substancje o budowie niepolarnej
Wskaż właściwość wynikającą z polarnej budowy cząsteczki wody.
dobrze rozpuszczają się w wodzie substancje o budowie polarnej
dobrze rozpuszczają się w wodzie substancje stałe
dobrze rozpuszczają się w wodzie substancje o budowie niepolarnej
dobrze rozpuszczają się w wodzie substancje gazowe
Zaznacz właściwe dokończenie zdania. Wymieszano z wodą białko jaja kurzego. Cząsteczki substancji wprowadzonej do wody są:
mniejsze od cząsteczek substancji tworzącej z wodą roztwór właściwy
większe od cząsteczek substancji tworzącej z wodą zawiesinę
większe od cząsteczek substancji tworzącej z wodą koloid
mniejsze od cząsteczek substancji tworzącej z wodą zawiesinę, a większe od cząsteczek substancji rozpuszczanej w roztworze właściwym
mniejsze od cząsteczek substancji tworzącej z wodą zawiesinę, a większe od cząsteczek substancji rozpuszczanej w roztworze właściwym
Zaznacz właściwe dokończenie zdania. Wymieszano z wodą białko jaja kurzego. Cząsteczki substancji wprowadzonej do wody są:
mniejsze od cząsteczek substancji tworzącej z wodą roztwór właściwy
większe od cząsteczek substancji tworzącej z wodą zawiesinę
większe od cząsteczek substancji tworzącej z wodą koloid
mniejsze od cząsteczek substancji tworzącej z wodą zawiesinę, a większe od cząsteczek substancji rozpuszczanej w roztworze właściwym
Do czterech probówek z wodą dodano niewielkie ilości: 1- białka jaja kurzego, 2-mąki, 3-cukru, 4-soli kuchennej. Wskaż probówkę lub probówki, w których powstał roztwór właściwy.
cukru
białka jaja kurzego
soli kuchennej
mąki
cukru
soli kuchennej
Do czterech probówek z wodą dodano niewielkie ilości: 1- białka jaja kurzego, 2-mąki, 3-cukru, 4-soli kuchennej. Wskaż probówkę lub probówki, w których powstał roztwór właściwy.
cukru
białka jaja kurzego
soli kuchennej
mąki
Do roztworu soli kuchennej w wodzie dodano porcję soli kuchennej, która się nie rozpuściła. Określ rodzaj roztworu przed dodaniem dodatkowej porcji.
nasycony
przesycony
koloidalny
nienasycony
nasycony
Do roztworu soli kuchennej w wodzie dodano porcję soli kuchennej, która się nie rozpuściła. Określ rodzaj roztworu przed dodaniem dodatkowej porcji.
nasycony
przesycony
koloidalny
nienasycony
Zaznacz sposób otrzymania roztworu nienasyconego, gdy dysponujemy nasyconym roztworem saletry sodowej w danej temperaturze:
rozpuszczenie dodatkowej porcji saletry potasowej
dodanie wody
odparowanie wody
oziębienie roztworu
dodanie wody
Zaznacz sposób otrzymania roztworu nienasyconego, gdy dysponujemy nasyconym roztworem saletry sodowej w danej temperaturze:
rozpuszczenie dodatkowej porcji saletry potasowej
dodanie wody
odparowanie wody
oziębienie roztworu
Ile gramów 6 % roztworu otrzymamy z 24 g cukru?
300g
30g
400g
40g
400g
Ile gramów 6 % roztworu otrzymamy z 24 g cukru?
300g
30g
400g
40g
Roztwór nasycony to :
taki, w którym masa substancji rozpuszczonej jest mała w stosunku do masy rozpuszczalnika
taki, w którym można jeszcze rozpuścić więcej danej substancji w określonej temperaturze
taki, w którym masa substancji rozpuszczonej jest znaczna w stosunku do masy rozpuszczalnika
taki, w którym nie można już rozpuścić więcej danej substancji w określonej temperaturze
taki, w którym można jeszcze rozpuścić więcej danej substancji w określonej temperaturze
Roztwór nasycony to :
taki, w którym masa substancji rozpuszczonej jest mała w stosunku do masy rozpuszczalnika
taki, w którym można jeszcze rozpuścić więcej danej substancji w określonej temperaturze
taki, w którym masa substancji rozpuszczonej jest znaczna w stosunku do masy rozpuszczalnika
taki, w którym nie można już rozpuścić więcej danej substancji w określonej temperaturze
Ile gramów soli, a ile wody potrzeba do otrzymania 500 g 3% roztworu?
3 g soli i 497 g wody
15 g soli i 485 g wody
15 g soli i 500 g wody
3 g soli i 503 g wody
15 g soli i 485 g wody
Ile gramów soli, a ile wody potrzeba do otrzymania 500 g 3% roztworu?
3 g soli i 497 g wody
15 g soli i 485 g wody
15 g soli i 500 g wody
3 g soli i 503 g wody
Stężenie procentowe roztworu powstałego po rozpuszczeniu 12 g cukru w 228 g wody wynosi:
5,3%
12%
5%
5,6%
5%
Stężenie procentowe roztworu powstałego po rozpuszczeniu 12 g cukru w 228 g wody wynosi:
5,3%
12%
5%
5,6%
Do 360 g 2% roztworu soli kuchennej dosypano 10 g soli. Jakie jest stężenie procentowe nowo powstałego roztworu?
7,2%
17,2%
4,6%
1,9%
4,6%
Do 360 g 2% roztworu soli kuchennej dosypano 10 g soli. Jakie jest stężenie procentowe nowo powstałego roztworu?
7,2%
17,2%
4,6%
1,9%
Oblicz stężenie procentowe roztworu powstałego po dodaniu 100 g wody do 400 g 5% roztworu saletry sodowej.
5%
4%
3%
2%
4%
Oblicz stężenie procentowe roztworu powstałego po dodaniu 100 g wody do 400 g 5% roztworu saletry sodowej.
5%
4%
3%
2%
Jakie jest stężenie roztworu powstałego po zmieszaniu 200 g 3 % i 800 g 4 % roztworu cukru?
3,8%
38%
32%
6%
3,8%
Jakie jest stężenie roztworu powstałego po zmieszaniu 200 g 3 % i 800 g 4 % roztworu cukru?
3,8%
38%
32%
6%
Ile gramów wody należy odparować z 300 g 2 % roztworu, aby otrzymać roztwór 6 %.
200g
100g
18g
20g
200g
Ile gramów wody należy odparować z 300 g 2 % roztworu, aby otrzymać roztwór 6 %.
200g
100g
18g
20g
Ile gramów wody należy dodać do 500 g 6 % roztworu, aby otrzymać roztwór 5%.
30g
25g
100g
600g
100g
Ile gramów wody należy dodać do 500 g 6 % roztworu, aby otrzymać roztwór 5%.
30g
25g
100g
600g
Roztwór rozcieńczony to
taki w, którym masa substancji rozpuszczonej jest równa masie rozpuszczalnika
taki w, którym masa substancji rozpuszczonej jest mała w stosunku do masy rozpuszczalnika
taki w, którym masa substancji rozpuszczonej jest znaczna w stosunku do masy rozpuszczalnika
taki w, którym nie można już rozpuścić więcej danej substancji w określonej temperaturze
taki w, którym masa substancji rozpuszczonej jest mała w stosunku do masy rozpuszczalnika
Roztwór rozcieńczony to
taki w, którym masa substancji rozpuszczonej jest równa masie rozpuszczalnika
taki w, którym masa substancji rozpuszczonej jest mała w stosunku do masy rozpuszczalnika
taki w, którym masa substancji rozpuszczonej jest znaczna w stosunku do masy rozpuszczalnika
taki w, którym nie można już rozpuścić więcej danej substancji w określonej temperaturze
Roztwór wodny cukru jest 4 % to znaczy, że
na 100 g wody przypada 4 g cukru
w 104 g roztworu jest 4 g cukru
w 100 g roztworu znajduje się 4 g cukru
w 96 g roztworu jest 4 g cukru
w 100 g roztworu znajduje się 4 g cukru
Roztwór wodny cukru jest 4 % to znaczy, że
na 100 g wody przypada 4 g cukru
w 104 g roztworu jest 4 g cukru
w 100 g roztworu znajduje się 4 g cukru
w 96 g roztworu jest 4 g cukru
Memorizer.pl

Cześć!

Wykryliśmy, że blokujesz reklamy na naszej stronie.

Reklamy, jak zapewne wiesz, pozwalają na utrzymanie i rozwój serwisu. W związku z tym prosimy Cię o ich odblokowanie by móc kontynuować naukę.

Wyłącz bloker reklam a następnie
Kliknij aby przeładować stronę
lub
Subskrybuj Memorizer+