Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych z wiązaniami podwójnymi w konfiguracji cis w lipidach błonowych obniża tzw. temperaturę przejścia („topnienia”) błony.
d. Skład lipidowy zewnętrznej oraz wewnętrznej warstwy lipidowej jest identyczny, ale dyfuzja poprzeczna lipidów z jednej warstwy do drugiej jest utrudniona termodynamicznie.
Dla większości błon zawartości białek w błonach stanowi ok.25% w stosunku do lipidów.
g. Są dużymi strukturami warstwowymi, ściśle odgraniczającymi różne przedziały.
n. Obecność cholesterolu powoduje zmniejszenie płynności błony.
Są strukturami symetrycznymi, co wynika z symetrycznej natury dwuwarstwy lipidowej.
m. Błony są funkcjonalnie asymetryczne, podczas gdy strukturalnie symetryczne.
f. Zawierają węglowodany, które kowalencyjnie są związane do białek i lipidów.
l. Model płynnej mozaiki dotyczy błon zbudowanych z jednej warstwy lipidów.
c. Obecność cholesterolu powoduje zwiększenie płynności błony.
Błony biologiczne są warstwowymi strukturami zbudowanymi głównie z lipidów i białek.
Zawierają specyficzne białka, które pośredniczą w charakterystycznych funkcjach błon.
e. Błony są funkcjonalnie symetryczne.
Skład lipidowy zewnętrznej oraz wewnętrznej warstwy lipidowej jest zawsze identyczny.
i. Mogą być traktowane jak dwuwymiarowy roztwór zorientowanych przestrzennie lipidów i białek.