Fiszki
Składniki komórek
Test w formie fiszek Mikro elementy makro elementy
Ilość pytań: 40
Rozwiązywany: 2572 razy
zahamowanie wzrostu częsci nadziemnych jak i podziemnych roslin krótkie i cienkie pędy,małe liście przedwcześnie zrzucone,zamieranie pąków bocznych
azot
liscie zmieniaja kolor,są ciemne ,niebieskozielone,brazowe matowe plamy.uschnięte brzegi
fosfor
składnik aminokwasów i białek(białka budulcowe jak i enzymów) współuczestniczy w tworzeniu struktóry III rzędowej białka,tak zwane "mostki ..."
siarka
mięso sery papryka cebula czosnek,
siarka
buduje kosci i zeby,uczestniczy w przewodzeniu impulsów elektrycznych,do prawidłowego wchłonienia niezbedne jest ograniczenie ilosci fosforu,znajduje sie w wiekszosci w mioglobinie, uczestniczy w prawidłowym krzepnieciu krwi.element płynów ustrojowych,zwieksza lepkosć cytoplazmy i przepuszczalnosc błon biologicznych
wapń
składnik kości,wchodzi w zkład chlorofilu,uczestniczy w procesach termoregulacji,pomaga syntezowac rybosomy i utrzymywac je w całości(podjednostka mała i wieksza)duza ilość powoduje wypłukiwanie wapńia,
magnez
mleko,produkty mleczne,warzywa lisciaste,
wapń
rośliny głownie zielonolistne
magnez
kontrola równowagi wodno-eloktroitowej. niezbedny do prawidłowego dziłania mięsni i nerwów,utrzymuje prawidłowe cisnienie osmatyczne.
sód
wpływa na gospodarkę wodno elektroitowa,dziła na aparaty szparkowe rosliny(proces transpiracji) niedobór powoduje zaburzenia pracy miesnia sercowego.
potas
sól kuchenna ,owoce morza ryby morskie przetwory miesne
sód
swieze jak i suche owoce,awokado,banany , ziemniaki
potas
niskie cisnienie krwi, utrata pobudliwosci komórki,zanik róznicy potencjałów komórkowych,skurcze mięsni.
sód
u roślin zanik róznicy potencjałów i pobudliwosci komórek,
sód
rozkład błon plazmatycznych nieprawidłowy wzrost roslin i martwica organów
wapń
więdniecie,chloroza i zachamowanie fotosyntezy
magnez
apaia,nadmierne pragnienie,zaburzenia pracy miesnia sercowego
potas
chloroza lisci,zwiędły jej pokrój,zachamowanie wzrostu czesci nadziemnych i korzenia
potas
utrzymóje równowage jonową organizmu,aktywuje enzymy trawienne(HCL amylaze slinową) ułatwia uwalnianie Co2 z hemoglobiny,
chlor
zaburzenia trawienia,problemy z oddychaniem komórkowym,zakłocenia przebiegu fotosyntezy,chloroza lisci.
chlor