Pytania i odpowiedzi

R11: Technik weterynarii, Czerwiec 2014

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. Test kompetencji zawodowych. Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu realizacji zadań inspekcji weterynaryjnej.
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 7393 razy
Pytanie 1
Podstawowym aktem prawnym normującym postępowanie powiatowego lekarza weterynarii, w przypadku podejrzenia u zwierzęcia wścieklizny, jest ustawa
o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
Pytanie 2
Na podstawie fragmentu ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych, posiadacz zwierząt w przypadku podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt powinien:
pozostawić zwierzęta w miejscu ich przebywania
Pytanie 3
Zgodnie z podaną niżej instrukcja, pomieszczenie dla zwierząt mierzy się
po wewnętrznej stronie pomieszczenia przyrządem posiadającym legalizację pomijając część zajmowaną przez koryto
Pytanie 4
Urządzeniem służącym do pomiaru wilgotności względnej w pomieszczeniu dla zwierząt jest:
higrometr
Pytanie 5
Pomiaru temperatury, wilgotności względnej i prędkości przepływu powietrza w pomieszczeniu dla bydła dokonuje się:
na wysokości głowy zwierzęcia
Pytanie 6
Na podstawie danych z rozporządzenia, określ obsadę cieląt o wadze do 150 kg utrzymywanych grupowo, jaka może znajdować się w kojcu o wymiarach 3 m x 6 m.
12 sztuk
Pytanie 7
Wilgotność względna w pomieszczeniach dla zwierząt powinna wynosić:
70%-80%
Pytanie 8
Na podstawie fragmentu rozporządzenia, podaj numer identyfikacyjny zwierzęcia o przedstawionym kolczyku
PL 00 50109 37117
Pytanie 9
U którego gatunku zwierząt numer identyfikacyjny jest tylko numerem siedziby stada, w której zwierze się urodziło lub w której po raz pierwszy zostało zgłoszone do rejestru zwierząt gospodarskich oznakowanych?
świń
Pytanie 10
Wskaż skrót osaczający opisane poniżej postępowanie.
HACCP
Pytanie 11
Inspekcja Weterynaryjna realizuje zadania z zakresu bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego w celu
zapewnienia ochrony zdrowia publicznego
Pytanie 12
Do których badań laboratoryjnych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego próbki powinny być pobierane w sposób sterylny?
mikrobiologicznych
Pytanie 13
Podczas badania próbek mięsa na obecność larw włośni metodą wytrawi płynu trawiącego powinna wynosić:
od 44°C od 46°C
Pytanie 14
Badanie surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego wykonane za pomocą zmysłów badającego jest badaniem
organoleptycznym
Pytanie 15
Zgodnie z przepisami prawnymi o środkach Żywienia zwierząt, pasze lecznicze mogą być produkowane
w zakładzie paszowym na zlecenie lekarza weterynarii
Pytanie 16
Na podstawie fragmentu rozporządzenia, określ częstość przeprowadzania kontroli równomiernego wymieszania składników paszy leczniczej nieprzeznaczonej do obrotu.
po każdej zmianie urządzeń do wytwarzania pasz, ale nie rzadziej niż raz w roku
Pytanie 17
Próbka paszy leczniczej pobrana jednorazowo i losowo z jednego miejsca partii tej paszy to:
próbka pierwotna
Pytanie 18
Zgodnie z ustawą o ochronie zdrowia oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, decyzję dotyczącą uznania ogniska gruźlicy bydła za wygasłe podejmuje:
powiatowy lekarz weterynarii
Pytanie 19
Krew od świń do badań monitoringowych w kierunku choroby Aujeszkyego pobiera się z
żyły głównej przedniej
Pytanie 20
Kontrolując dobrostan zwierząt w rzeźni nie sprawdza się
załadunku zwierząt na środek transportu