Pytania i odpowiedzi

biochemia, kolos 2 wykłady, Metabolizm tłuszczów cz. 1

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. biochemia, kolos 2, pytania WŁASNE, abcd jednokrotnego wyboru, prawda/ fałsz wielokrotnego wyboru, lipidy, FA, acyloglicerole, trawienie tłuszczów pokarmowych, rozpad TAG, resynteza i reestryfikacja, chylomikrony prof. Maciejczyk
Ilość pytań: 26 Rozwiązywany: 286 razy
Pytanie 1
wskaż prawdziwe
najwięcej FFA jest w osoczu w warunkach głodzenia
Prawda
duża część FA o krótkich łańcuchach są prekursorami prostaglandyn
Fałsz
przyłączanie FA do białek powoduje ich zmniejszoną zdolność do integrowania się z błonami
Prawda

- FA o długich łańcuchach są prekursorami prostaglandyn

Pytanie 2
Kwasy tłuszczowe FA
długołańcuchowe FA muszą być transportowane we krwi w połączeniu z białkiem

- łańcuch hydrofobowy

- pH>pKa --> forma zjonizowana, więc warunki fizjologiczne też

pKa gr. karboksylowej = 4,8

- mogą być wielonienasycone

Pytanie 3
wskaż prawdziwe
wiązania podwójne w FA mogą występować w dowolnej kofiguracji
Fałsz
FA zawierające powyżej 10 at. C uważane są za długie
Fałsz

- w. podwójne nigdy nie występują w bezpośrednim sąsiedztwie

- 2-4 - krótkie

- 6-12 średnie

- 14-20 długie

- >22 bardzo długie

Pytanie 4
najkrótszym z wymienionych FA jest kwas
palmitylooleinowy

- palmitylooleinowy - 16 at. C

- oleinowy - przy 9. w.

- linolowy - przy 6. w. - obydwa 18. at. C, różnica przy położeniu w. podwójnego

- arachidonowy - 20 at. C, wiązanie przy 6 C

Pytanie 5
FA w organizmie człowieka
obecność w. podwójnych powoduje obniżenie temp topnienia

1. U ludzi większość FA to kwasy nasycone lub jednonienasycone o konfiguracji cis zawierające parzystą liczbę atomów C

2. W miarę wzrostu liczby atomów C w cząsteczce FA rośnie jego temperatura topnienia

3. obecność wiązań podwójnych powoduje

obniżenie tej temperatury

4. wyjątek: kwas FITANOWY występujący

w mleku

Pytanie 6
! niezbędne kwasy tłuszczowe
kwas linolowy jest prekursorem kw. arachidonowego

1. Kwas linolowy (prekursor

kwasu arachidonowego)

- kwas α-linolenowy (prekursor kwasów tłuszczowych ω-3)

są dla ludzi niezbędnymi FA

2. Niedobory niezbędnych FA zdarzają się rzadko (sucha skóra)

3. Nie są syntetyzowane

w organizmie i muszą być pozyskiwane wraz z dietą

4. Kwas arachidonowy

staje się niezbędnym kwasem tłuszczowym, gdy kwas linolowy nie jest dostarczany wraz z dietą

Pytanie 7
wskaż prawdziwe - acyloglicerole
acyloglicerole są estrami glicerolu i FA
Prawda
w skład TAG częściej wchodzą jednakowe reszty FA
Fałsz
w pozycji C1 zwykle występuje kwas nasycony
Prawda
w pozycji C3 zwykle występuje kwas nienasycony
Fałsz

1. estrami glicerolu i FA

2. W skład cząsteczki TAG mogą wchodzić reszty jednakowych (rzadko) lub różnych (często) FA

3. W pozycji C1 występuje zwykle kwas nasycony

4. W pozycji C3 równie często występuje FA nasycony

co nienasycony

Pytanie 8
wskaż prawdziwe - acyloglicerole
obecność nienasyconych FA obniża temp topnienia acylogliceroli
Prawda
TAG nie mogą tworzyć stabilnych miceli
Prawda
są głównym rezerwuarem energii dla organizmu człowieka
Prawda
magazynowane w formie bezwodnej
Prawda
są w wysokim stopniu zredukowane
Prawda

1. Obecność nienasyconych FA obniża temperaturę topnienia acylogliceroli

2. jedynie śladowo rozpuszczalne w wodzie i nie mogą tworzyć stabilnych miceli

– asocjują ze sobą w WAT, gdzie występują w postaci dużych (niemal bezwodnych) kropel tłuszczu

3. Są głównym rezerwuarem energii dla organizmu człowieka

4. magazynowane w formie bezwodnej – stanowią ok. 60-90% masy tkanki tłuszczowej

5. W przeciwieństwie do cukrów są w wysokim stopniu zredukowane

Pytanie 9
wskaż prawdziwe - acyloglicerole
stosunek H:O w TAG jest wielokrotnie niższy niż w cukrach
Fałsz
utlenianie 1g tłuszczu do CO2 i H2O dostarcza dwukrotnie więcej energii niż utlenianie cukrów i aminokwasów
Prawda

1. stosunek H:O w TAG jest wielokrotnie wyższy niż w cukrach

2. Utlenienie 1g tłuszczu do CO2 i H2O dostarcza ponad dwukrotnie więcej (ok. 37 kJ/g)

energii niż utlenianie cukrów czy aminokwasów (ok. 17 kJ/g)

Pytanie 10
Trawienie tłuszczów pokarmowych
dorosły człowiek spożywa około 60-150g lipidów
Prawda
około 70% ze spożytych lipidów stanowią TAG
Fałsz
trawienie lipidów w żołądku jest katalizowane 2 enzymy: lipazę językową i żołądkową
Prawda
lipaza żołądkowa wykazuje się wysoką skutecznością, natomiast znaczenie lipazy językowej jest wątpliwe
Fałsz
enzymy lipolityczne działają w układzie dwufazowym
Prawda

1. Dorosły człowiek spożywa w ciągu doby

60-150 g lipidów

2. z czego ponad 90% stanowią TAG

3. Trawienie lipidów (lipoliza) rozpoczyna

się w żołądku.

- Proces katalizuje lipaza językowa pochodząca

z gruczołów obecnych na tylnej powierzchni języka oraz lipaza żołądkowa wydzielana przez śluzówkę żołądka

4. Oba enzymy są względnie stabilne w pH 4-6,

więc ich skuteczność lipolityczna u dorosłego człowieka jest wątpliwa (pH soku żołądkowego wynosi 1-2)

5. wydajność lipolizy w żołądku jest niewielka, ponieważ enzymy lipolityczne działają w układzie dwufazowym – na styku fazy wodnej (gdzie jest enzym) i lipidowej (gdzie jest obecny substrat)

Pytanie 11
Lipaza językowa i żołądkowa
odgrywają szczególnie ważną rolę w trawieniu lipidów u niemowląt

1. odgrywają szczególnie ważną rolę w trawieniu lipidów u niemowląt

2. Są także ważnymi enzymami trawiennymi u osób z niewydolnością trzustki (umożliwiają trawienie TAG, pomimo całkowitego lub prawie całkowitego

braku aktywności lipazy trzustkowej)

3. Uwalniają hydrolitycznie FA z cząsteczek TAG, zwłaszcza tych, które zawierają FA o krótkiej lub średniej długości łańcucha (

Pytanie 12
! trawienie tłuszczów pokarmowych
detergenty zmniejszają napięcie powierzchniowe

1. Kulisty kształt kropel jest bardzo niekorzystny

(ma małą powierzchnię w stosunku do objętości)

2. Sole kwasów żółciowych i fosfolipidy pochodzące z żółci

(a obecne w dwunastnicy) pełnią funkcję detergentów

– zmniejszają napięcie powierzchniowe

3. sumaryczna objętość się nie zmienia, natomiast sumaryczna powierzchnia ulega zwielokrotnieniu

4. Emulgacja dokonuje się także poprzez mechaniczne mieszanie trawionej masy pokarmowej z fazą wodną dzięki perystaltyce jelit

Pytanie 13
Lipaza trzustkowa
odłącza od TAG FA przy skrajnych atomach C1 i C3 glicerolu
Prawda
w wydzielinie trzustki w bardzo dużym stężeniu
Prawda
produktami trawienia jest mieszanina FFA i 2-diacylogliceroli
Fałsz

1. Działając na TAG odłącza FA przy skrajnych atomach węgla C1 i C3 glicerolu

2. Obecna jest w wydzielinie trzustki w dużym stężeniu (2-3% białka całkowitego)

– jest bardzo wydajna katalitycznie (tylko poważne niedobory enzymu

mogą skutkować upośledzonym wchłanianiem tłuszczów)

3. produktami jest mieszanina 2-monoacylogliceroli i FFA

Pytanie 14
Lipaza trzustkowa obecna jest w wydzielinie trzustki w stężeniu
2-3% białka całkowitego
Pytanie 15
! Kolipaza
wiąże się z lipaza w stosunku stechiometrycznym 1:1
Prawda
pomaga w zakotwiczeniu i stabilizacji enzymu na granicy faz
Prawda
jest syntetyzowana w formie zymogenu, aktywowanego przez pepsynę
Fałsz
hamuje aktywność lipazy w warunkach kwasowych
Fałsz

1. Wiąże się z lipazą w stosunku stechiometrycznym 1:1

2. pomaga w zakotwiczeniu i stabilizacji enzymu na granicy fazy wodnej i olejowej

3. syntetyzowana jest w formie zymogenu (prokolipaza) aktywowanego przez trypsynę

4. przywraca także aktywność lipazie w obecności związków hamujących jej aktywność

Pytanie 16
! Kolipaza
orlistat hamuje aktywność lipazy żołądkowej i trzustkowej

1. Drugim białkiem uczestniczącym w trawieniu TAG jest kolipaza

2. Orlistat = tetrahydroLIPOstatyna

3. hamuje lipazę żołądkową i trzustkową, zmniejszając absorpcję tłuszczów

i prowadząc do utraty wagi

4. został wycofany ze względu na niepożądane działania uboczne

Pytanie 17
Inne enzymy
Fosfolipaza A2 uwalnia 1 cz. FA z pozycji 1 glicerolu fosfolipidu
Fałsz
Fosfolipaza wymaga obecności soli trzustkowych w celu uzyskania optymalnej aktywności
Prawda
Esteraza cholesterolowa hydrolizuje cholesterol
Fałsz
większość cholesterolu w diecie występuje w formie wolnej
Prawda

1. Fosfolipaza A2 zawarta w soku trzustkowym rozkłada fosfolipidy

- Uwalnia jedną cząsteczkę FA z pozycji 2 glicerolu fosfolipidu pozostawiając lizofosfolipid

– na przykład fosfatydylocholina staje się lizofosfatydylocholiną (pozostający w niej FA w pozycji 1 może być uwolniony przez lizofosfolipazę, pozostawiając glicerofosfozasadę, która może być nadal trawiona, wchłonięta lub wydalona z kałem)

2. występuje w formie proenzymu. Aktywowana jest przez trypsynę

oraz wymaga obecności soli żółciowych w celu uzyskania optymalnej aktywności

3. Esteraza cholesterolowa hydrolizuje estry cholesterolu uwalniając cholesterol

i FFA

4. Większość cholesterolu diety występuje jednak w formie wolnej, a tylko 10-15% w postaci zestryfikowanej

Pytanie 18
Zawartość cholesterolu w diecie w formie zestryfikowanej
10-15%
Pytanie 19
Kontrola trawienia tłuszczów
cholecystokinina jest produkowana przez błonę śluzową żołądka w odpowiedzi na obecność lipidów
Fałsz
pobudza komórki trzustki do wydzielania enzymów trawiennych
Prawda
cholecystokinina obkurcza pęcherzyk żółciowy, uwalniając jego zawartość
Prawda

1. Komórki błony śluzowej dwunastnicy i jelita czczego – w odpowiedzi na obecność lipidów

i częściowo nadtrawionych białek w treści jelitowej – produkują cholecystokininę.

2. pobudza komórki trzustki do wydzielania enzymów trawiennych

3. obkurcza pęcherzyk żółciowy, uwalniając jego zawartość

(sole kwasów żółciowych, fosfolipidy, wolny cholesterol) do światła dwunastnicy

Pytanie 20
Kontrola trawienia tłuszczów - sekretyna
sekretyna jest produkowana przez ścianę dwunastnicy
Prawda
zmniejsza zawartość wodorowęglanów
Fałsz
bodźcem do wydzielania jest kwas solny
Prawda
odpowiada za stworzenie optymalnego pH dla enzymów
Prawda

1. Ściana dwunastnicy produkuje sekretynę

2. hormon pobudzający wydzielanie soku trzustkowego i ZWIĘKSZAJĄCY zawartość wodorowęglanów

3. Bodźcem do jego wydzielania jest kwas solny pochodzący z treści żołądkowej przechodzącej do dwunastnicy

4. Mechanizm ten umożliwia zobojętnienie kwaśnej treści żołądkowej przez wodorowęglan i stworzenie optymalnego

pH dla działania enzymów trzustkowych

Pytanie 21
! Mieszane micele
FFA, cholesterol i fosfolipidy tworzą mieszane micele

1. Poszczególne elementy lipidowe mieszanych miceli łączą się grupami hydrofobowymi, skierowanymi do ich wnętrza

2. FA o krótkim i średnio długim łańcuchu mogą wchłaniać się bezpośrednio, bez potrzeby

tworzenia mieszanych miceli

3./4. FFA, wolny cholesterol i 2-monoacyloglicerole wraz z solami kwasów żółciowych

i fosfolipidami tworzą mieszane micele

Pytanie 22
Resynteza i reestryfikacja TAG
resynteza zachodzi w komórkach błony śluzowej jelita

1. W komórkach błony śluzowej jelita następuje resynteza TAG i estrów cholesterolu

2. W procesie tym następuje zużycie 2 wiązań pirofosforanowych – nakład energii

jest równoważny zużyciu 2 cząsteczek ATP - NIE 2 ATP, bo zużywa się 1 ATP a powstaje AMP

3. FA o krótkim i średnio długim łańcuchu (12 i mniej at. C) nie ulegają konwersji do form aktywnych i nie uczestniczą w procesie reestryfikacji

4. Są wchłaniane bezpośrednio do krążenia wrotnego, wiążą się z albuminą osocza i są przenoszone do wątroby

Pytanie 23
! Chylomikrony - wskaż prawdziwe
nadaje powstałym kompleksom rozpuszczalność w środowisku wodnym
Prawda
nie mieszają się z krwią
Fałsz
hydrofilna powłoka składa się z białek, fosfolipidów i wolnego cholestrerolu
Prawda

1. Powłoka ta stabilizuje powstałe kompleksy i nadaje im rozpuszczalność w środowisku wodnym

2. Wraz z limfą wędrują przez przewód piersiowy do lewej żyły podobojczykowej, gdzie mieszają się z krwią

3. Cząsteczki TAG i estrów cholesterolu zostają otoczone hydrofilną powłoką złożoną z białek, fosfolipidów i wolnego cholesterolu (agregują w środowisku wodnym)

Pytanie 24
! Chylomikrony - wskaż prawdziwe
Lipaza lipoproteinowa jest syntetyzowana przez wątrobę i mózg
Fałsz
TAG są syntetyzowane i magazynowane w wątrobie
Fałsz
Lipaza lipoproteinowa inicjuje rozpad TAG do glicerolo-2-fosforanu i FFA
Prawda
adipocyty wiążą FA z glicerolem tworząc TAG
Prawda

1. Enzym ten syntetyzowany jest przez większość narządów (z wyjątkiem wątroby i mózgu)

2. Również wątroba syntetyzuje TAG, lecz ich nie magazynuje

TAG powstałe w hepatocytach są pakowane w kompleksy lipoproteinowe frakcji VLDL

i wysyłane drogą krwi do innych narządów

3. Lipaza lipoproteinowa rozkłada TAG zawarte w chylomikronach do glicerolo-2-fosforanu i FFA

4. adipocyty

wiążą je z glicerolem, tworząc na powrót TAG (przechowywane są w tych

komórkach do czasu aż będą potrzebne do celów metabolicznych)

Pytanie 25
! Rozkład TAG w komórkach - wskaż prawdziwe
głównie w adipocytach
Prawda
podlega regulacji hormonalnej
Prawda
lipoliza TAG katalizowana przez lipazę hormonowrażliwą
Prawda

1. Mechanizm rozpadu TAG w komórkach (przede wszystkich w adipocytach)

jest podobny do ich rozpadu w przewodzie pokarmowym, ale podlega

regulacji hormonalnej

2. Uwalnianie FA zmagazynowanych w postaci TAG w adipocytach zachodzi na drodze lipolizy katalizowanej przez lipazę hormonowrażliwą

Enzym ten odłącza FA związane z C1 lub C3 glicerolu

Pytanie 26
! Rozkład TAG w komórkach - lipaza hormonowrażliwa
Adrenalina, noradrenalina i glukagon
fosforylują
ąą enzym prowadząc do jego
aktywacji
, podczas gdy insulina go
defosforyluje
, co
hamuje
lipolizę.

Adrenalina, noradrenalina i glukagon fosforylują enzym prowadząc do jego aktywacji,

podczas gdy insulina go defosforyluje, co unieczynnia enzym i hamuje lipolizę