Małe, gęste LDL:
1) określane są jako podtyp B,
2) zwiększają ryzyko zawału mięśnia sercowego,
3) powstają w hepatocytach,
4) podobnie jak podtyp A zawierają tylko 1 cząsteczkę apo-B-100,
5) zawierają głównie triglicerydy,
6) zawierają więcej cząsteczek apo-B-100 niż podtyp A.
Prawidłowa charakterystykę przedstawia odpowiedź:
2 - “Stwierdzono dodatnią zależność między zapadalnością na miażdżycę naczyń wieńcowych a stężeniem w osoczu cholesterolu LDL.” Harper str. 323
3 - “Około 30% LDL jest rozkładane w tkankach pozawątrobowych, a 70% w wątrobie.” Harper str. 323
4 - “VLDL, po przekształceniu do IDL, może być pobrany przez wątrobę bezpośrednio za pośrednictwem receptora LDL (apo B-100, E) albo może zostać przekształcony w LDL. Tylko jedna cząsteczka apoB-100 znajduje się w każdej cząsteczce tych lipoprotein i ta cząsteczka jest zachowywana podczas opisanych przekształceń.” Harper str. 322
5 - “Głównym składnikiem lipidowym LDL i HDL jest cholesterol, a chylomikronów i VLDL – trójglicerydy.” Skrypt str. 262