Pytania i odpowiedzi

Organiczne składniki pokarmowe

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. Pytania lekcji biologii dla klasy 2 liceum/technikum. Poziom podstawowy. Przygotowany na podstawie podręcznika wydawnictwa Nowa Era.
Ilość pytań: 13 Rozwiązywany: 88 razy
Pytanie 1
Zaznacz monosacharydy.
glukoza
fruktoza
galaktoza
Pytanie 2
Podaj nazwę cukru pełniącego funkcję zapasową.
glikogen
Pytanie 3
Jakie jest dobowa zalecana ilość spożycia błonnika pokarmowego dla młodzieży?
20 g
Pytanie 4
Ile rodzajów aminokwasów buduje białka?
20
Pytanie 5
Zaznacz zdania prawdziwe.
Białka pełnowartościowe zawarte są wyłącznie w pokarmach roślinnych.
Fałsz
Najlepszym źródłem NNKT są oleje roślinne i ryby morskie.
Prawda
Kwasy omega-3 i omega-6 należą do NNKT.
Prawda
Pytanie 6
Zaznacz zdania prawdziwe.
Błonnik przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu.
Prawda
Błonnik ma wysoką kaloryczność.
Fałsz
Nadmiar błonnika w diecie prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia i otyłości.
Fałsz
Pytanie 7
Aminokwasy, które jest w stanie produkować organizm człowieka to:
aminokwasy endogenne
Pytanie 8
Hemoglobina jest:
białkiem
Pytanie 9
Zaznacz zdania prawdziwe.
Łączenie ze sobą różnych pokarmów roślinnych może dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów.
Prawda
Tłuszcze są ciężkie i charakteryzują się niewielką objętością.
Fałsz
Tłuszcze są budulcem błon komórkowych.
Prawda
Pytanie 10
Wymień cztery witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
1. A
2. D3
3. E
4. K
Pytanie 11
Kwasy tłuszczowe nienasycone charakteryzują się:
przynajmniej jednym wiązaniem podwójnym między atomami węgla
Pytanie 12
Zaznacz zdania prawdziwe.
Nienasycone kwasy tłuszczowe nie są syntetyzowane w organizmie.
Prawda
Nadmiar białek w diecie może prowadzić do uszkodzenia nerek.
Prawda
Tłuszcze są niezbędne do syntezy niektórych hormonów.
Prawda
Pytanie 13
Ile wynosi prawidłowy stosunek kwasów omega-6 do omega-3?
5:1