Strona 2

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Przejdź na Memorizer+
W trybie testu zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Aktywuj
Pytanie 9
Woski to:
estry niższych kwasów karboksylowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
estry dowolnego kwasu tłuszczowego i alkoholu o małej liczbie atomów węgla
estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi o dużej liczbie atomów węgla
esty niższych kwasów tłusczowych i alkoholi o małej liczbie atomów węgla
alkohole
Pytanie 10
Reakcja otrzymywania maślanu metylu to:
C17H33COOH+C2H5OH->C17H33COOC2H5 + H2
C2H5OH -> C2H5COOCH3 + CO2
C3H7COOH+CH3OH->C3H7COOCH3 + H2O
C2H5COOH+CH3OH->C2H5COOCH3 + H2O
Pytanie 11
Nitrogliceryna:
to lekkożółta ciecz
wymyślił ją Nobel
jest różowym ciałem stałym, powszechnie występującym w przyrodzie w postaci skał
jest bardzo wybuchowa
jest estrem kwasu nieorganicznego
ma wzór C3H5(ONO2)3
nie jest estrem
Pytanie 12
Zapachy estrów są:
opary estrów są trujące i nie można ich wąchać!
głównie przyjemne, ale są takie które śmierdzą
głównie śmierdzące, ale są takie które pachną
tylko przyjemne
tylko śmierdzące
Pytanie 13
Obecność stężonego kwasu siarkowego(VI) w reakcji estryfikacji umożliwia powstawanie estru, bo:
pochłania wode, aby zapach nie uleciał
kwas ten jest higroskopijny i utrudnia hydrolizę
jest w stanie stałym i utrudnia rozpuszczenie
jest higroskopijny i ułatwia hydrolize
Pytanie 14
Tłuszcze to:
estry mydeł i gliceryny
estry glicerolu i wyższych kwasów karboksylowych
estry nitrogliceryny i wyższych kwasów karboksylowych
estry glicerolu i niższych kwasów karboksylowych
Pytanie 15
Tłuszcze dzielą się na:
gazowe i stałe, sztuczne i roślinne, zdrowe i niezdrowe, chude i grube
małe i duże, gęste i przeźroczyste, ciekłe i stałe, nasycone i sztuczne
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i sztuczne, nasycone i nienasycone
ciekłe i stałe, roślinne i zwierzęce, naturalne i nienasycone
Pytanie 16
Tłuszcze stałe to:
margaryna
tran
smalec
masło
olej słonecznikowy