Test w formie fiszek Test egzaminacyjny "Organizacja żywienia i usług gastronomicznych". Arkusz testowy Wrzesień 2014, Kwalifikacja T15
Ilość pytań: 40
Rozwiązywany: 6831 razy
Przedstawiony na zdjęciu sprzęt służy do
grilowania
tranżerowania
flambirowania
bemarowania
flambirowania
Na zdjęciu przedstawiono
łyżeczkę do kawioru
miarkę barmańską
łyżeczkę barmańską
łopatkę do homara
łyżeczkę barmańską
Ile mąki należy użyć do zagęszczenia 1 porcji zupy grzybowej, jeżeli do zagęszczenia 300 porcji zupy potrzeba 0,9 kg mąki?
30,0 g
9,0 g
90,0 g
3,0 g
3,0 g
Ile zapłaci grupa 40-stu studentów za obiadokolację, jeżeli cena 1 zestawu wynosi 20,00 zł, a zorganizowanym grupom udziela się rabatu w wysokości 10%?
720,00 zł
800,00 zł
400,00 zł
880,00 zł
720,00 zł
W 100 g zasmażanego szpinaku znajduje się 120 mg wapnia. O ile mg wapnia wzbogacony zostanie omlet naturalny, gdy doda się do niego 150 g zasmażanego szpinaku?
270,00 mg
370,00 mg
250,00 mg
180,00 mg
180,00 mg
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż wielkość zapotrzebowania na surowce, niezbędne do sporządzenia 50 porcji mizerii.
ogórki 55,00 kg, śmietana 10,00 kg
ogórki 5,50 kg, śmietana 1,00 kg
ogórki 11,00 kg, śmietana 2,00 kg
ogórki 0,55 kg, śmietana 0,10 kg
ogórki 5,50 kg, śmietana 1,00 kg
Porcja 100 g papryki nadziewanej mięsem zawiera 4 g białka, 10 g tłuszczu i 14 g węglowodanów. Oblicz wartość energetyczną 200 g tej potrawy.
100 kcal
162 kcal
300 kcal
324 kcal
324 kcal
Na zdjęciu przedstawiono kieliszek do wina
różowego
czerwonego
wzmocnionego
musującego
musującego
Koszt sporządzenia 1,0 kg frytek wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna 100%. Oblicz cenę netto jednej porcji frytek o wadze 100 g
4,00 zł
2,00 zł
3,00 zł
1,00 zł
2,00 zł
HACCP to
system bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
norma jakości żywności
organ normalizacyjny
amerykańska ustawa żywnościowa
system bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
Przy układaniu jadłospisów mleko może być zastąpione
drobiem
wieprzowiną
serem
rybami
serem
Które menu obiadowe zaplanowano zgodnie z zasadami układania jadłospisu?
Halibut w cieście, medaliony cielęce, placuszki jabłkowe, kompot
Zupa wiśniowa, naleśniki z jagodami, surówka z marchwi i jabłek
Sałatka drobiowa, kremowa zupa drobiowa, stek z piersi kurczaka
Botwina, duszona pierś z kurczaka, ryż ziołowy, mizeria, kompot
Botwina, duszona pierś z kurczaka, ryż ziołowy, mizeria, kompot
Dieta laktoowowegetariańska oprócz produktów pochodzenia roślinnego, zezwala na spożywanie mleka i jego przetworów oraz
ryb
drobiu
podrobów
jaj
jaj
Organizacja którego przyjęcia wymaga nakrywania stołów konsumenckich bielizną i zastawą
stołową?
uroczysty obiad
lampka wina
przyjęcie typu stół angielski
przyjęcie koktajlowe
uroczysty obiad
Rozwojowi próchnicy zębów, oprócz złej higieny jamy ustnej, sprzyja w codziennej diecie
niedobór żelaza
nadmiar wapnia
nadmiar potasu
niedobór fluoru
niedobór fluoru
Dekoracja z kwiatów i wstążek, w kolorze białym i różowym, wskazana jest do przygotowania stołu
na przyjęcie oficjalne państwowe
na przyjęcie cocktailowe
na konferencję
na przyjęcie rodzinne zasiadane
na przyjęcie rodzinne zasiadane
W restauracji stwierdzono, że rosną ceny surowców. Głównymi odbiorcami usług zakładu są stali klienci. Jakie działania należy wykonać, aby utrzymać ceny oferowanych potraw na stałym poziomie i zysk restauracji?
zmienić nazwę zakładu
poszukiwać tańszych dostawców surowców
wprowadzić gratisy przy zamówieniach powyżej 80 zł
zmodyfikować kartę dań
poszukiwać tańszych dostawców surowców
W sprzęcie przedstawionym na zdjęciu należy podawać
sos pomidorowy
zupę gulaszową
fondue serowe
zrazy zawijane
zupę gulaszową
Która choroba jest efektem spożywania zbyt małej ilości białka w stosunku do zapotrzebowania organizmu?
kwashiorkor
krzywica
szkorbut
pelagra
kwashiorkor
Która karta menu powinna być ofertą potraw i napojów podawanych podczas przyjęcia?