Fiszki

Higiena i choroby układu pokarmowego

Test w formie fiszek Sprawdzian z lekcji biologii dla klasy 7. Przygotowany na podstawie podręcznika wydawnictwa Nowa Era.
Ilość pytań: 15 Rozwiązywany: 6926 razy
Zaznacz kryteria, którymi należy się kierować przy ustalaniu wartości energetycznej pożywienia?
rodzaju wykonywanej pracy
płci
wieku
nastroju
temperamentu
trybu życia
rodzaju wykonywanej pracy
płci
wieku
trybu życia
Jak nazywa się schemat, według jakiego należy spożywać pokarmy, aby zapewnić sobie pełnowartościową dietę i zdrowie?
piramida zdrowego żywienia
piramida potrzeb
dieta
jadłospis
piramida zdrowego żywienia
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
2
6
3
5
5
Która z poniższych z czynności NIE należy do higieny odżywiania się?
trzymanie produktów w lodówce
mycie rąk
staranne mycie warzyw i owoców
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
Tasiemiec i glista ludzka to przykłady chorób:
grzybiczych
bakteryjnych
pasożytniczych
wirusowych
pasożytniczych
Jaką ilość płynów należy wypijać codziennie?
3 litry
2 szklanki
1 litr
2 litry
2 litry
Uszereguj elementy piramidy zdrowego żywienia zaczynając od potraw, które należy spożywać najczęściej.
nabiał
mięso czerwone i tłuszcze zwierzęce
produkty zbożowe
ryby
warzywa i owoce
1
warzywa i owoce
2
produkty zbożowe
3
nabiał
4
ryby
5
mięso czerwone i tłuszcze zwierzęce
Które warzywa są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych?
nasiona roślin strączkowych
ziemniaki
buraki
liście szpinaku
nasiona roślin strączkowych
Choroba, w przebiegu której bakterie osadzają się na powierzchni szkliwa i niszczą je to:
anoreksja
próchnica
szkorbut
bulimia
próchnica
Zaburzenie odżywiania polegające na odmawianiu spożywania pokarmów to
niedowaga
bulimia
otyłość
anoreksja
anoreksja
Jaka bakteria powoduje chorobę wrzodową żołądka?
Salmonella
E. coli
Helicobacter pylori
Helicobacter pylori
WZW to choroba o podłożu:
bakteryjnym
wirusowym
grzybiczym
wirusowym
Co należy robić, by zminimalizować ilość przyjmowanych toksycznych związków w diecie?
myć warzywa i owoce
myć ręce przed posiłkiem
długo gotować potrawy
myć warzywa i owoce
Jaki składnik powinna zawierać dieta, która pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego?
witaminę C
cukry proste
kwasy tłuszczowe
błonnik
błonnik
Połącz zakres BMI z jego opisem.
<18,5
18,5 - 24,9
25 - 29,9
30 - 39,9
>40
niedowaga
prawidłowa waga
nadwaga
otyłość
otyłość znacznego stopnia
<18,5
niedowaga
18,5 - 24,9
prawidłowa waga
25 - 29,9
nadwaga
30 - 39,9
otyłość
>40
otyłość znacznego stopnia