Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Fiszki
Wstępny
Test w formie fiszek Uek egzamin
Ilość pytań:
226
Rozwiązywany:
5744 razy
Cukier otrzymuje się z:
buraków ćwikłowych
buraków cukrowych
trzciny cukrowej
buraków cukrowych
trzciny cukrowej
Cukier stosuje się jako;
środek utrwalający produkty
środek słodzący
barwnik
środek utrwalający produkty
środek słodzący
Cechy cukru pierwszej kategorii:
barwa kremowa
kryształy bez zlepków i grudek
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
zlepione kryształy
bez obcych smaków i posmaków
barwa biała
wodne roztwory cukru tworzą zawiesiny
kryształy bez zlepków i grudek
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
bez obcych smaków i posmaków
barwa biała
Cukier drugiej kategorii
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
roztwory mogą być lekko opalizujące
obecne zlepki, grudki
bez zlepków, grudek
roztwory tworzą zawiesinę
bez obcych zapachów i posmaków
barwa klarownie biała
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
roztwory mogą być lekko opalizujące
bez zlepków, grudek
bez obcych zapachów i posmaków
Cukier trzeciej kategorii:
barwa jasnokremowa
nie dopuszcza się zapchu syropu macierzystego
może się lekko sklejać
nie skleja się
roztwór dolny jest opalizujący
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
barwa biała
barwa jasnokremowa
może się lekko sklejać
roztwór dolny jest opalizujący
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
Cukier czwartej kategorii:
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
te same cechy co 1 kategoria
te same cechy co 2 kategoria
te same cechy co 3 kategoria
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
syntetyczne środki słodzące
różne od surowców naturalnych pod względem cech smakowych
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
syntetyczne środki słodządzące otrzymywane są przez:
rozpad różnych związków chemicznych zaliczanych do węglowodanów
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
łączenie różnych związków chemicznychzaliczanych do grup węglowodanów
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
stosowanie syntetycznych substancji słodzących jest ograniczone w przemyśle spożywczym ze względu na ich:
nieznajomość ewentualnych powikłań
potencjalną szkodliwość
negatywny wpływ na zdrowie
potencjalną szkodliwość
Przykłady środków słodzących;
Aspartam
Akritol
Mannitol
Sorbitol
Awannitol
Aspartam
Mannitol
Sorbitol
Aspartam charakteryzuje się:
200 razy słodszym smakiem od glukozy
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
100 razy słodszym smakiem od sacharozy
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
Miód naturalny jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z:
spadzi
nektaru roślin
nektaru i spadzi
nektaru zwierząt XD
spadzi
nektaru roślin
nektaru i spadzi
Miody nektarowe w większości są
jasne
pośrednie
ciemne
jasne
Miody nektarowe dzieli się ze względu na:
barwę (jasne, ciemne)
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
rodzaj kwiatu (gryczany, spadziowy, lipowy)
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
miody wrzosowe, lipowe, akacjowe, rzepakowe, gryczane to miody:
jednokwiatowe
wielokwiatowe
wielokwiatowe
miody spadziowe mają barwę:
bardziej mdłe niż miody kwiatowe
jasno- brunatno zielona
ciemno- brunatno żółta
mniej mdłe niż miody kwiatowe
bardziej mdłe niż miody kwiatowe
jasno- brunatno zielona
Patoka to miód
płynny
skrystalizowany
płynny
krupiec to miód
skrystalizowany
płynny
skrystalizowany
Zboża to:
każda roślina dostarczająca ziarna do przerobu na mąkę i kaszę
rośliny należące do różnych gatunków zbóż
każda roślina dostarczająca ziarna do przerobu na mąkę i kaszę
czy kukurydza jest zbożem?
tak
nie
tak
Pokaż kolejne pytania
Powiązane tematy
#uek
#wstepny
#exam
Inne tryby
Nauka
Test
Powtórzenie