Fiszki

Wstępny

Test w formie fiszek Uek egzamin
Ilość pytań: 226 Rozwiązywany: 8303 razy
Cukier otrzymuje się z:
buraków ćwikłowych
buraków cukrowych
trzciny cukrowej
buraków cukrowych
trzciny cukrowej
Cukier stosuje się jako;
środek utrwalający produkty
środek słodzący
barwnik
środek utrwalający produkty
środek słodzący
Cechy cukru pierwszej kategorii:
bez obcych smaków i posmaków
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
kryształy bez zlepków i grudek
wodne roztwory cukru tworzą zawiesiny
zlepione kryształy
barwa biała
barwa kremowa
bez obcych smaków i posmaków
wodne roztwory cukru tworzą roztwory klarowne
kryształy bez zlepków i grudek
barwa biała
Cukier drugiej kategorii
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
roztwory tworzą zawiesinę
obecne zlepki, grudki
bez zlepków, grudek
roztwory mogą być lekko opalizujące
bez obcych zapachów i posmaków
barwa klarownie biała
barwa biała z dopuszczalnym lekko kremowym odcieniem
bez zlepków, grudek
roztwory mogą być lekko opalizujące
bez obcych zapachów i posmaków
Cukier trzeciej kategorii:
nie dopuszcza się zapchu syropu macierzystego
barwa jasnokremowa
roztwór dolny jest opalizujący
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
może się lekko sklejać
barwa biała
nie skleja się
barwa jasnokremowa
roztwór dolny jest opalizujący
dopuszcza się złaby zapach syropu macierzystego
może się lekko sklejać
Cukier czwartej kategorii:
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
te same cechy co 2 kategoria
te same cechy co 3 kategoria
te same cechy co 1 kategoria
te same cechy co 3 kategoria, tylko barwa jest kremowa
syntetyczne środki słodzące
różne od surowców naturalnych pod względem cech smakowych
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
podobne lub identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych
syntetyczne środki słodządzące otrzymywane są przez:
łączenie różnych związków chemicznychzaliczanych do grup węglowodanów
rozpad różnych związków chemicznych zaliczanych do węglowodanów
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
łączenie różnych związków chemicznych nie zaliczanych do grup węglowodorów
stosowanie syntetycznych substancji słodzących jest ograniczone w przemyśle spożywczym ze względu na ich:
negatywny wpływ na zdrowie
potencjalną szkodliwość
nieznajomość ewentualnych powikłań
potencjalną szkodliwość
Przykłady środków słodzących;
Sorbitol
Mannitol
Akritol
Awannitol
Aspartam
Sorbitol
Mannitol
Aspartam
Aspartam charakteryzuje się:
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
100 razy słodszym smakiem od sacharozy
200 razy słodszym smakiem od glukozy
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
Miód naturalny jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z:
nektaru i spadzi
nektaru roślin
nektaru zwierząt XD
spadzi
nektaru i spadzi
nektaru roślin
spadzi
Miody nektarowe w większości są
ciemne
jasne
pośrednie
jasne
Miody nektarowe dzieli się ze względu na:
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
barwę (jasne, ciemne)
rodzaj kwiatu (gryczany, spadziowy, lipowy)
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
miody wrzosowe, lipowe, akacjowe, rzepakowe, gryczane to miody:
jednokwiatowe
wielokwiatowe
wielokwiatowe
miody spadziowe mają barwę:
ciemno- brunatno żółta
bardziej mdłe niż miody kwiatowe
mniej mdłe niż miody kwiatowe
jasno- brunatno zielona
bardziej mdłe niż miody kwiatowe
jasno- brunatno zielona
Patoka to miód
płynny
skrystalizowany
płynny
krupiec to miód
płynny
skrystalizowany
skrystalizowany
Zboża to:
każda roślina dostarczająca ziarna do przerobu na mąkę i kaszę
rośliny należące do różnych gatunków zbóż
każda roślina dostarczająca ziarna do przerobu na mąkę i kaszę
czy kukurydza jest zbożem?
nie
tak
tak

Powiązane tematy

#uek #wstepny #exam

Inne tryby